I
forgrunden landgangspizza med tunfisk, peberfrugt, skinke, champignon og pølse,
på fadet mini-cheeseburgere, i skålen råkost med æble, rosiner og peanuts, et
lille fad hjemmelavede oreo-kiks og i baggrunden cremet tomatsuppe med pasta.
Brug
enhver mulighed til at hygge lidt om familien med lækre og børnevenlige retter,
som børn og børnebørn også selv kan være med til at lave, fx:
Mini-cheeseburgere
Tomatsuppe med pasta
Landgangspizza
Råkost med æbler og appelsiner
Hjemmelavede Oreo-kiks
Mini-cheeseburgere
Bolle-opskriften
giver 20 små boller. Frys de overskydende boller ned til en anden gang.
Arbejdstid:
45 min. Hævetid: 1½ time. Bagetid: 12 min. Bollerne er fryseegnede. 4-6 personer.
# Ingredienser til Mini-cheeseburgere: 20 boller
25
g smeltet smør
2
dl kærnemælk eller mælk
15
g gær
1½
tsk sukker
1
tsk salt
½
tsk stødt kardemomme
1
æg
75
g fuldkornshvedemel
225
g hvedemel
sesamfrø
10
bøffer:
350-400
g hakket oksekød
salt
og peber
olie
og/eller smør
2-3
skiver ost
ketchup,
salatblade, syltet agurk, løg, tomat, agurk
* Tilberedning
Sådan laver du Mini-cheeseburgere
Hæld
smør i en skål og tilsæt kærnemælk eller mælk.
Rør
gæren ud i væsken og tilsæt sukker, salt, kardemomme og sammenpisket æg
(tag
evt. lidt fra til pensling).
Rør
melet i dejen og ælt den godt igennem.
Lad
den hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
Vend
dejen ud på et meldrysset bord og del den i 20 stykker.
Form
dem til boller og læg dem på et par bageplader med bagepapir.
Tryk
dem flade med en våd hånd og lad dem hvile, mens ovnen varmer op til 200 °C
varmluft.
Pensl
bollerne med vand eller æg og drys med sesamfrø.
Bag
dem 10-12 min. og lad dem afkøle på en rist.
Ælt
kødet sammen med salt og peber og form farsen til 10 små, flade bøffer.
Brun
dem på en varm pande med olie og/eller smør i ½-1 min. på hver side.
Læg
dem på en bageplade med bagepapir.
Læg
en kvart skive ost på hver bøf og steg dem under grillen i ovnen, til osten er
smeltet (1-2 min.).
Anret
i flækkede boller med ketchup, salatblade, syltet agurk i skiver og grønsager efter
smag.
Tomatsuppe med pasta
Arbejdstid:
25 min. Koge/stegetid: 30 min. Fryse-egnet. 4-6 personer
# Ingredienser til Tomatsuppe med pasta:
1
løg (finthakket)
1
fed hvidløg (finthakket)
2
spsk olie
1
dåse hakkede tomater
3
spsk konc. tomatpuré
1
spsk basilikum
6
dl vand
1
dl piskefløde
100
g tortellini eller suppepasta
evt.
1 knsp sukker
salt
og peber
Tilbehør:
brød
* Tilberedning
Sådan laver du Tomatsuppe med pasta:
Steg
løg og hvidløg blanke i en gryde med olie og tilsæt tomater, tomatpure,
basilikum og vand. Krydr med salt og peber og kog suppen igennem 15-20 min.
Tilsæt
fløde og blend evt. suppen jævn.
Kog
små pastastykker møre i suppen efter pakkens anvisning.
Smag
til med (sukker), salt og peber og server med brød.
Landgangspizza
Arbejdstid:
30 min. Hævetid: 1 time. Bagetid: 15 min. Ikke Fryse-egnet.
# Ingredienser til Landgangspizza:
Dej:
15
g gær
2½
dl vand
100
g fuldkornshvedemel
ca.
300 g pizzamel (Tipo 00) eller alm. hvedemel
1
tsk salt
Fyld:
1
glas pizzasauce eller tomatpesto
200
g italiensk mozzarella eller revet ost
skinke,
pølse, stegt bacon, tunfisk, en rest stegt kylling eller kødsauce, kogte
kartofler, peberfrugt, majs, champignon, ananas, oliven, kapers
* Tilberedning
Sådan laver du Landgangspizza:
Rør
gæren ud i vandet og tilsæt de to slags mel og salt i.
Ælt
dejen godt igennem og stil den til hævning 1 times tid.
Skær
det ønskede fyld ud i passende stykker.
Tænd
oven på 250 °C.
Del
dejen i 4 portioner og rul dem ud til aflange bunde.
Læg
dem på bageplader med bagepapir og smør pizzasauce på, så der holdes en kant
fri.
Lad
børnene selv fordele deres yndlingsfyld på pizzaerne.
Fordel
mozzarella i strimler eller revet ost over og bag pizzaerne ca. 15 min.
Tips:
Den nemme: Flæk flutes på langs og smør tomatsauce over.
Fordel
det ønskede fyld og ost og bag i ovnen, til osten er smeltet.
Råkost med æbler og rosiner
Arbejdstid:
20 min. Ikke Fryse-egnet. 4-6 personer.
# Ingredienser til Råkost med æbler og rosiner:
250
g hvidkål
250
g gulerødder
2
æbler
75
g rosiner
50 g saltede peanuts
Dressing:
3 spsk mayonnaise
1 dl fromage frais, græsk yoghurt
eller cremefraiche
1 spsk hvid balsamico eller
æblevineddike
1
tsk sukker
salt
og peber
* Tilberedning
Sådan laver du Råkost med æbler og rosiner:
Snit
kålen meget fint brug et mandolinjern eller lignende.
Skræl
gulerødderne og riv dem groft.
Vask
æblerne og skær dem i små terninger eller riv dem groft.
Rør
mayonnaise sammen med fromage frais, vineddike, sukker, salt og peber.
Vend
hvidkål, gulerødder, æbler og rosiner i dressingen og drys med peanuts.
Hjemmelavede Oreo-kiks
Arbejdstid:
1 time. Hviletid. 1 time. Bagetid: 10 min. Ikke Fryse-egnet. 30-35 stk.
# Ingredienser til Hjemmelavede Oreo-kiks:
Chokoladekager:
175
g hvedemel
3
spsk kakao
1
tsk bagepulver
175
g sukker
¼ tsk
salt
125
g koldt smør
1
æg
Fyld:
250
g flormelis
2
tsk vaniljesukker
100
g blødt smør
1
spsk cremefraiche eller fløde
* Tilberedning
Sådan laver du Hjemmelavede Oreo-kiks:
Tænd
ovnen på 180 °C.
Sigt
mel sammen med kakao og bagepulver og tilsæt sukker og salt.
Hak
det kolde smør i (det gøres nemt i en foodprocessor) og saml hurtigt dejen med
ægget.
Pak
dejen ind og lad den hvile 1 times tid i køleskabet.
Rul
dejen ud i ca. ½ cm's tykkelse og udstik den til 60-70 runde kager (4-5 cm)
(eller
tril dejen til kugler og tryk dem let flade).
Prik
dem med en gaffel og læg dem med god plads på bageplader med bagepapir.
Bag
kagerne 8-10 min. og lad dem afkøle på en rist.
Sigt
flormelis og vaniljesukker og pisk det sammen med smør og cremefraiche eller
fløde.
Pisk
cremen luftig med en håndmikser ca. 3 min. og fyld den i en sprøjtepose.
Læg
halvdelen af kagerne med den flade side opad og sprøjt en top creme på hver.
Læg
de andre kager ovenpå og tryk dem let sammen, så cremen fordeler sig ud til
kanten.
TIPS:
Kagerne kan også lægges sammen med god vaniljeis.
Kilde: Hjemmets bedste MAD