Der er mange gode
grunde til at spise grønsager til hvert måltid. Foruden den herlige smag og
friskhed de står for i madlavningen, indeholder de meget næring i forhold til
energiindholdet.
Desuden giver de os
rigeligt med fibre, som hjælper os med at holde maven i orden.
Grønsagernes
inddeling
Ikke alle grønsager er grønsager,
selvom vi i daglig tale let generaliserer. Der findes to hovedgrupper: Grønsager
og rodfrugter.
Man kan sige, at grønsager
vokser over jorden og rodfrugter under jorden. Grønsagerne deles ind i grupper,
alt efter hvilken del af planten der bruges.
• Bladgrønsager, fx
sølvbede, spinat, hvidkål og andre slags kål.
• Stilkgrønsager, fx bladselleri.
• Blomstergrønsager,
fx blomkål og broccoli.
• Grønsagsfrugter, fx
peberfrugt, tomat, squash og aubergine.
De behandles her i et særskilt afsnit.
Kålfamilien har
mange medlemmer. Her et lille udvalg. øverste række: Savoykål og hvidkål.
Nederste række: Rødkål, kålrabi og kinakål.
Kål
• Blomkål består af mange
små blomsterknopper samlede om stokken. Blomkål er rig på C-vitamin, også i
bladskafterne, så anvend dem så meget som muligt.
Den findes hvid og
grøn, er dansk og importeret.
• Broccoli er i
slægt med blomkål. Skaftet og den uudsprungne blomsterstand kan bruges.
Frisk broccoli har
kort holdbarhed.
Den er meget velegnet til frysning.
• Rosenkål består af
små grønne hoveder som vokser ud i bladhjørnerne på planten. De gulner
ved udtørring. Den er frostbestandig.
Den kan købes i
september-december, resten af året importeres den.
• Grønkål består af
mørkegrønne, kraftige blade som tåler frost. Kan høstes ved vintertide og er
fin at fryse ned. Rig på jern, karotin og C-vitamin.
• Kinakål har
langstrakte, sprøde og lyst farvede blade.
• Savoykål har løst
samlede, grønne blade. Spidskål er en art hvidkål med spidse hoveder.
• Hvidkål er vor
mest almindelige kålsort. Alt efter høsttiden kaldes den sommer- eller
vinterkål.
• Rødkål har en
blårød farve. Formen minder om hvidkål.
• Kålrabi består af
den opsvulmede stilk. Skallen er grøn til violet med mærker efter bladene.
Kålrabi anvendes naturel i salater, og kogt i supper, gratiner og gryderetter,
samt som tilbehør til kød- og fiskeretter.
Nælder (øverst til
venstre) renser du med en saks. Brug plantens spæde topskud.
Frisk spinat (øverst til højre) er lækkert i salater, men kan tilberedes på
andre måder.
Sølvbede (nederst)
er i slægt med spinaten. Bladene kan bruges på samme måde.
Nælder
Nælderne vokser
vildt. Det er frem for alt bladenes spæde topskud hos almindelig brændenælde
som anvendes:
Bladene bør skylles
godt.
De anvendes i supper
og stuvninger og er fine at fryse.
Spinat
Spinat forekommer
mest frossen. Spæde, friske spinatblade i salater er en delikatesse, men det er
også godt at smørstege dem. Frossen spinat gør sig bedst i stuvninger, supper
og ovnretter.
Sølvbede
Sølvbede er en bladgrønsag
med gamle aner. Den har store, grønne blade med kraftig hvid stilk.
Bladene anvendes som spinat. De har kort holdbarhed. Sølvbede bruges i suppe og
stuvning, spæde blade i salater. Stilkene kan bruges som kogt grønsag.
Rigtig opbevaring
Bladgrønsager
opbevares i en stor plastpose eller dåse med låg, nederst i køleskabet. Bladene
må ikke tørre ud, for så bliver de slappe. Slap salat kan blive sprød igen,
hvis den et øjeblik lægges i isvand. Kålhoveder holder længe i køleskabet. Dæk
evt. snitfladen med plastfilm så den ikke tørrer ud. Stop ikke hele hovedet i
en plastpose. Hvis det pakkes for tæt, er der risiko for, at det rådner.
Et udvalg af
salatsorter. Øverste række: Lollo rosso og escarolsalat.
Mellemrækken: Egeblads- og ruccolasalat.
Nederst: Rosesalat,
romaine- og endivesalat.
Salat
Den botaniske
betegnelse for alle de forskellige sorter er salat, men de har i daglig tale mange
navne. Grøn salat og icebergsalat bruges mest.
• Romainesalat har
mørkegrønne, langstrakte blade i løse hoveder. Den har mild smag og importeres
fra Italien.
• Egebladssalat
består af mørkegrønne blade som skifter farve til rødbrunt. De har mild smag.
Dyrkes i Danmark, men importeres også.
• Lollo Rosso har
rødbrune, krusede blade. Mild smag. Dyrkes i Danmark, men importeres også.
• Endivesalat findes i en "knyttet" gul og en lidt "løsere"
rød variant. Bitter, krydret smag. Importeres fra bl.a. Belgien og Holland.
• Escarolsalat har
store hoveder med krusede blade.
• Friseescdat har
smalle, fligede blade. Bitter smag. Importeres fra Italien.
• Rosesalat har små
hoveder med rødlilla blade. Den importeres fra Italien.
• Ruccolasalat er
små, friske blade med let bitter smag. Dyrkes i krukker.
Lette at anvende
Brug alle
salatsorter i salater, gerne flere typer blandede og som pynt. En del sorter
passer i varme retter med kort tilberedning eller skal blandes i i selve
serveringsøjeblikket.
Bladselleri
Bladsellerien har
velsmagende, sprøde stilke samlede i et bundt.
Bruges naturel i salater og som tilbehør til drinks. God også i gratiner,
supper og gryderetter.
Fjern skadede dele
på bladselleri, sølvbede og fennikel. Del stilkene og skyl dem.
Træk de grove tråde af selleri- og sølvbedestilkene så er de lettere at tygge.
Fjern visne og grove
blade. Skyl faste hoveder udenpå, og på de løse hoveder skiller du bladene ad.
Endiveblade bliver sprøde når de ligger en tid i isvand.
Se også Grønsagsfrugter info
Se alle de bedste opskrifter med Grønsager
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------