Rosinbrød og boller
Rosinbrød og boller - opskrift på lækkert bagværk fra
Hjemmets bedste MAD 2013 marts
Et
lækkert brød med masser af rosiner og et strejf af citron. Nyd det, som det er måske
med lidt smør eller ristet til et stykke god ost
Et
lækkert brød med masser af rosiner og et strejf af citron. Nyd det, som det er måske
med lidt smør eller ristet til et stykke god ost.
Arbejdstid:
45 min. Hævetid: 2 timer Bagetid: 20-45 min. Fryse-egnet. 1 brød eller 12
boller
#
Ingredienser til :
125
g rosiner
25
g gær
1
dl mælk
2 æg
1
dl fløde
75
g sukker
75
g smør
1
tsk fintrevet citronskal
¼ tsk
stødt kardemomme
¼ tsk
salt
550
g hvedemel
1
æg til pensling
evt.
lidt perlesukker
*
Sådan
laver du Rosinbrød og boller:
Overhæld
rosinerne med kogende vand og lad dem trække 20 min.
Hæld
dem til afdrypning i en sigte.
Smuldr
gæren i lun mælk (maks. 37 °C) og tilsæt æg, fløde, sukker og blødt smør.
Dæk
skålen og lad dejen hvile ved stuetemperatur i ½ time.
Tilsæt
de afdryppede rosiner, citronskal, kardemomme, salt og mel (hold lidt tilbage)
og ælt dejen sammen i 5 min. den skal være blød og glat.
Lad
dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
Vend
dejen ud på et meldrysset bord og virk den op ved at trække kanterne ind mod
midten, til den føles spændstig.
Rosinbrød: Del
dejen i 3 portioner og form dem til lange pølser.
Flet
dem sammen til et brød og læg det på en bageplade med bagepapir eller i en
smurt form.
Lad
brødet hæve tildækket til dobbelt størrelse i 30-60 min.
Varm
ovnen op til 200 °C (180 °C varmluft).
Pensl
brødet med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker.
Sæt
brødet i ovnen 10 min.
Skru
ned til 175 °C (155 °C varmluft) og bag det færdigt ca. 35 min.
Læg
brødet på en rist til afkøling.
Rosinboller: Tilbered dejen som
beskrevet, men del den i 12 stykker og form dem til boller.
Lad
bollerne efterhæve på pladen som beskrevet og bag dem i 15-20 min. ved 200 °C.
TIPS:
Hævetiden kan halveres med den dobbelte mængde gær.
Se flere brød og boller her
Kilde: Hjemmets bedste MAD