Nok den meste franske af alle franske desserter. Tærten blev
udtænkt af søstrene Tatin, som drev et hotel i Sologne ved århundredeskiftet.
Den dag i dag findes tærten stadig på Maxim’s menukort.
Forberedelsestid 50 min + 20 min i køleskab. Tilberedning 1
time 20 min. Krævende. Til 6-8 pers.
# Ingredienser
TÆRTEDEJ
125 g smør, blødt
50 g sukker
1 æg, let sammenpisket
½ tsk vaniljesukker (kan udelades)
200 g hvedemel
salt
60 g sukker
90 g smør
8-11 mellemstore cox orange eller belle de boskoop, ca. 220
g pr. stk.
skrællede, udkernede, skåret i halve og dryppet med
citronsaft:
* Tilberedning
1. Tærtedej: Smør og sukker røres blødt i en røreskål.
Brug en træske eller en håndmixer.
Æg og vaniljesukker tilsættes ad tre-fire gange.
Pisk grundigt mellem hver tilsætning.
Sigt 200 g mel og en smule salt ned i skålen og rør dejen
godt sammen.
Dejen samles til sidst med hænderne.
Form den til en ca. 1 cm tyk cirkel som pakkes ind i
husholdningsfilm og
stilles i køleskabet i ca. 20 min.
2. Ovnen forvarmes til 180 °C.
Dejen udrulles til en cirkel af ca. 3 mm tykkelse.
Læg cirklen på en bageplade beklædt med bagepapir.
Stil bagepladen et køligt sted.
3. Vælg en 20 cm stegepande, der kan tåle at komme i ovnen.
90 g smør og 60 g sukker kommes på panden.
Det smeltes langsomt, til det danner en brun og boblende
karamelmasse.
4. Tilbered æbler og tærtedej som anvist under Kokketips herunder.
Skær et par små snit i dejen, så dampen kan slippe ud.
Stil panden på en bageplade og bag tærten i 15-20 min, til
dejen er gylden.
5. Tag tærten ud af ovnen og lad den hvile i 2 min.
Læg en tallerken eller et serveringsfad hen over panden og
vend hurtigt bunden i vejret på den.
Hæld evt. først overskydende væde af panden.
Ryst panden så æblerne slipper bunden. Nu kan panden
fjernes.
Overskydende væde kan dryppes over tærten. Serveres varm.
Kokketips
Pas uhyre meget på, at karamelmassen ikke brænder på pandens
bund; så vil det være næsten umuligt at vende tærten ud. Æblerne afgiver en del
væde, så karamelmassen skal være kogt godt ind, ellers kan tærten blive for
fugtig.
Tarte Tatin
Æblerne afgiver en del væde.
Væden koges kraftigt ind, inden dejen lægges over
æblebådene.
Æblerne anbringes opret i et cirkelmønster i panden med den
kogende karamelmasse.
Æblerne lægges så tæt som muligt, da de vil svinde en smule
under tilberedningen.
Æblerne simrer i 45 min.
Dryp dem af og til med karamelmassen.
Æblerne skal være møre og karamelmassen mørk og tyknet
Tag æblerne af blusset.
Læg hurtigt dejlåget oven på æblerne og
pres det ned langs kanten med skaftet af en ske.
Se alle de bedste opskrifter fra Frankrig
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.