Jordbær. Engelsk: Strawberry. Latin: Fragaria x ananassa
Sæson: Dansk: juni-august. Import: hele året
Holdbarhed: 2-3 dage ved 2-6 °C
Anvendelse: Anvendes naturel, til dessert, grød, saft eller
til syltning. Svind: ca 4%
Frysning; Ja, fryses med sukker. Kan bruges til frysetøj.
Jordbær er en flerfoldssamfrugt, hvor det vi spiser, er den
opsvulmede, saftige, røde blomsterbund, med talrige små nødder på overfladen.
Botanisk set er der tale om en såkaldt falsk frugt, hvor
det, man normalt opfatter som frugten, teknisk set er en opsvulmet frugtbund,
hvorpå de små brunlige frø ("kernerne") sidder. Disse frø er i
botanisk forstand skalfrugter (achenes).
Jordbær har et højt indhold af C-vitamin. Jordbær anvendes
til desserter, i kager, grød og syltetøj og, måske mest ofte, friskplukket med
kold fløde og sukker.
Der findes flere end 20 arter jordbær og det mest
almindelige dyrkede jordbær i Europa er have-jordbærret, som stammer fra
1800-tallet og er en krydsning mellem Virginia-jordbær fra Nordamerika for dets
fine smag og Chile-jordbærret for dets størrelse.
Danske sorter
Dania er dansk og opstod som en krydsning af Frigg og Dulcita
i 1972. Bærrene er store og har en dybrød farve. Kødet er gennemfarvet rødt,
konsistensen fast og smagen mild. De små frø på den opsvulmede røde
blomsterbund, som vi kender som bærret, er faktisk små skalfrugter.
Sorter som bliver dyrket i Danmark:
Polka, Sonata,
Korona, Florence, Honeoye, El-santa, Salsa, Upiganda
Andre europæiske sorter:
Elsanta er fra Holland, og opstod som krydsning af Holiday
og Gorella i 1981. Bærrene er lyse og store med en mild syrlig smag.
Korona er hollandsk og opstod i 1978 da man krydsede Tunella
og Induka. Bærrene er store mørkerøde og skinnende. Kødet er ligeledes
mørkerødt, men bliver lysere mod bærrets midte. Bærret er blødt og saftigt, og
smagen er god.
Polka er ligeledes hollandsk og stammer fra 1987 ved
krydsning af Induka og Siveta. Bærret er middelstort, mørkerødt med god smag.
Bærret er godt til frysning.
Nordamerikanske sorter:
Honeyoye fra 1979 er en amerikansk krydsning af Holiday og Vibrant.
Bærrene er store mørkerøde og skinnende. De har en god smag med et lavt
syreindhold.
Asiatiske / Australske sorter:
Zephyr modner meget tidligt. Smagen er frisk og en smule
syrlig.
Opskrifter med Jordbær
Tilbage til Råvarer.