Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Stegetid i alt: ca 1¾ time. Hviletid: mindst 10 min. Svær at lave. Høj pris. 8-10 personer.
# Ingredienser
til Lammekølle, farseret
1 lammekølle (ca 2 kg)
1-2 fed hvidløg
50 g smør
salt og peber
Fars:
400 g lammekød, fx fra boven
2 skiver (afskorpet) franskbrød
2 dl (tør) hvidvin
1 løg
2-3 fed hvidløg
½ bdt persille
2 kviste frisk merian eller 1 tsk tørret
2 spsk olie
salt og peber
Endvidere:
4 dl bouillon
evt. 1 spsk hvedemel eller 2 tsk maizenamel
Ufarvet bomuldsgarn
*
Sådan laves Lammekølle, farseret
1. Udben lammekøllen, se Lammekølle,
udbening af.
Lad den nederste del sidde, så formen bevares.
Slagteren udbener gerne køllen.
Fars:
2. Overhæld franskbrødsskiverne med hvidvinen og lad dem stå
mindst 10 min.
3. Befri kødet for sener, skær det i mindre stykker og kør
det en eller to gange gennem kødmaskinen.
4. Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint.
Hak persille og merian.
5. Kom det udblødte franskbrød i det hakkede lammekød.
Tilsæt løg, hvidløg, merian og persille.
Rør farsen godt.
6. Tilsæt olien og krydr med salt og peber.
Sæt ovnen på 180 °C.
Lammekølle:
7. Fyld farsen i den lomme, der er opstået i køllen.
Fold kødet sammen om fyldet og sy det sammen med ufarvet
bomuldsgarn.
8. Gnid køllen med hvidløg, salt og peber og læg den på
risten over bradepanden, med den flade side opad.
Skær halvdelen af smørret i tynde skiver og fordel dem over
køllen.
Hæld bouillon i bradepanden og steg køllen i ovnen ca 45 min.
9. Vend lammekøllen, fordel resten af smørret over og steg
den yderligere 1 time.
Dryp med skyen nogle gange under stegningen.
10. Tag køllen ud og pak den ind i alufolie.
Dæk med et viskestykke og lad køllen hvile mindst 10 min, så
når kødet at »sætte sig« og køllen bliver nem at skære ud.
11. Si skyen over i en gryde, lad den stå lidt, og skum den
for fedt.
Lad skyen koge lidt ind, hvis den ikke er kraftig nok.
Smag den til- med salt og peber og server den.
Eller jævn den med mel (maizenamel) rørt glat med lidt koldt
vand.
Tips: Server pillekartofler til.
Hasselbackkartofler,
Kartofler,
råstegte eller Grønsagsfrikassé
samt Blegselleri,
bouillonkogt eller Fennikel, braiseret
er også velegnet.
Lammekøllen kan farseres med anden fars, se fx Dyrekølle,
svampefarseret eller Champignon duxelles.
Benet kan brunes og koges af i vand med lidt urter.
Denne bouillon kan med fordel bruges i tilberedningen.
Se alle de bedste opskrifter med Lam
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------