Du kan give mange
levnedsmidler en beskyttende skorpe, ved at man panerer eller dypper dem i
frituredej, før stegning eller fritering. Skorpen giver smag og en sprød
konsistens, og det saftige bevares i levnedsmidlet.
Schnitzler af kød
paneres ofte og bliver velkendte klassikere som wiener- eller paprikaschnitzel,
alt efter hvordan paneringen krydres. Grønsagsbøffer kan paneres for at blive
lettere at stege. Fisk, oftest fileter, men også små hele fisk, paneres for at
de skal få en sprød skorpe, en smuk farve og ikke hænge fast i panden. Det er
vigtigt at holde temperaturen på et passende niveau, fordi alt hvad der er
paneret, har tendens til at brænde på.
Enkel panering
består af hvedemel og rasp blandet med salt og krydderier. Dobbeltpanering
består af hvedemel, sammenpisket æg og og/eller rasp. Salt og krydderier
blandes i melet. Fisk eller kødskive vendes først i æg og så i melblandingen.
(Dobbeltpanering laves også ved at levnedsmidlet først vendes i mel, så i æg og
til sidst i rasp.)
For
glutenallergikere findes erstatningsprodukter som kan bruges til panering. Både
mel og rasp bliver således erstattet.
Fritere eller
friturekoge
Mange spiseolier
egner sig til fritering, fx raps-, solsikke- eller sojaolie. Olien opvarmes til
nogenlunde den samme temperatur som ved stegning: +180 °C.
Udover olie anvendes
af og til palmin til fritering. Det bliver mest brugt til bagværk.
De fleste
levnedsmidler giver du en beskyttende skorpe ved at dyppe dem i frituredej lige
før friteringen.
Dette kan du
fritere
Fisk og skaldyr:
Hele fiskefileter, stykker af fisk, pillede rejer, muslinger, hummerhaler.
Fisk kan marineres
før friteringen for at få ekstra god smag.
Frugt: Bananer,
eksotisk frugt og æbler. Æblet har givet navn til en speciel dessert: Æblebeignets.
Grønsager: Persille
får en lækker sprødhed og er godt tilbehør til fiske- og kødretter.
Squashskiver, løgringe og peberfrugtringe er grønsager som med fordel kan
dyppes i frituredej og friteres.
Ost: Friteret
camembert er en rigtig klassiker. Den dobbeltpaneres før friteringen.
Kartofler: Fx pommes
frites og pommes allumettes. Kartoflens form giver navnet. Kartoffelkroketter
er dobbeltpaneret, friteret kartoffelmos.
Bagværk: Klejner,
berlinere og doughnuts.
Til 4 portioner
bruges ca 5 dl olie. Opvarm den forsigtigt. Der er altid en risiko for
overophedning. Lad levnedsmidlet ligge og tørre eller løbe af hvis det er
skyllet.
Anvend termometer og
sørg for at temperaturen hele tiden er +180 °C.
Emhætten skal altid være
slukket ved fritering, selvom det måtte ose.
Obs! Brændende olie må aldrig slukkes med vand.
Hav altid et låg ved hånden.
# Frituredej til
fisk
½ dl hvedemel
½ tsk salt
2 æggeblommer
1 dl mayonnaise
½ tsk estragon
*
Dyp fileterne først
i mel blandet med salt.
Rør æggeblommer,
mayonnaise og estragon sammen.
Dyp fisken i dette.
Friter.
# Frituredej til
scampi
2 æg
2 dl hvedemel
2 dl vand
2 spsk smeltet smør
*
Del æggene.
Rør mel, æggeblommer
og vand sammen.
Tilsæt fedtstof.
Pisk æggehviderne
til fast skum. Vend det i dejen.
Dyp rejer eller
hummerhaler i dejen. Friter.
# Frituredej til
grønsager
2 dl hvedemel
1½ dl lyst øl
1 tsk salt
2 æggehvider
*
Pisk mel, øl og salt
til en glat dej.
Pisk æggehviderne til fast skum.
Vend dem i.
Dyp fx løgringe,
squash eller peberfrugtskiver i frituredejen. Friter.
1. Ved
enkeltpanering vendes råvaren, fx fiskefilet i mel eller melblanding med salt
og krydderier.
2. Ved
dobbeltpanering vendes fiskefileterne først i mel, så i sammenpisket æg og
derefter i rasp med salt og krydderier.
3. Frituredej er en
slags dobbeltpanering. Fiskefileten vendes her først i mel og derefter i en
blanding af æg, mayonnaise og krydderier.
4. Opvarm
friteringsolien til den rette temperatur: +180 °C.
Mål med et
termometer eller læg en stump hvidt brød i.
Når det bliver
gylden på et minut, er temperaturen den rette.
5. Grønsager som fx
løgringe og squashskiver kan først vendes i en mel- og saltblanding og derefter
dyppes i frituredejen. Den har øl og stiftpiskede æggehvider som væske.
6. Friter ikke for
meget ad gangen, ellers er det svært at holde temperaturen.
Steg nogle minutter.
Anvend hulske eller gaffel.
Læg det friterede på
et tykt lag køkkenrulle til afdrypning.
Se alle de bedste opskrifter med Panering
Se alle de bedste opskrifter med Fritering
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------