Risalamande (riz à l'amande) er en klassiker på mange borde
juleaften. Og det er selvfølgelig serveret med en traditionel kirsebærsauce. Se
opskriften på risalamanden her.
4 personer. Tilberedningstid for en portion risalamande er 2
timer. Heraf er arbejdstiden ca 15 min.
# Ingredienser til risalamande:
½ portion kold risengrød (se opskriften på risengrød her)
½ stang vanilje
4 spsk flormelis (ca 30 g) eller 3 spsk sukker (ca 30 g)
75 g mandler (ca 1½ dl)
evt. citronskal
4 dl piskefløde
*
Sådan laver man risalamande
Start med at koge risgrøden.
Flæk herefter vaniljestangen og skrab kornene ud.
Rør så vaniljekornene i den varme grød sammen med sukker
eller flormelis.
Afkøl så grøden.
Skold, smut og hak mandlerne. Nogle kan lide groft hakkede
mandler og andre finthakkede mandler, så prøv dig eventuelt frem.
Rør de hakkede mandler i grøden, evt. sammen med reven
citronskal.
Pisk slutteligt fløden til skum og bland den i den kolde
grød.
Og så er risalamanden klar til servering
Tips til risalamande:
Risalamande er, som nævnt, en klassiker på mange
dessertborde efter en solid julemiddag. Hvis du serverer risalamanden som
dessert juleaften, skal du huske og gemme en hel mandel, som du skal komme i
til sidst inden servering. Hvis der er flere børn til julefesten, kan du evt
portionsanrette med flere hele mandler. Det kan også være ekstra underholdning
til ”legen” om mandlen, hvis man blot hakker de smuttede mandler groft inden
man kommer dem i desserten. Så kan gæsterne more sig med, og de nu også har
fået mandlen eller ej.
En klassisk risalamande skal naturligvis serveres med en
kirsebærsauce til. Og det har vi hos kogebog.dk naturligvis også en opskrift
på. Du finder opskriften til
kirsebærsauce her.
Ordet risalamande kan lyde fransk, men desserten kendes ikke
i Frankrig og er ganske dansk. Den menes at stamme fra omkring år 1900, hvor
desserten begyndte at blive serveret i stedet for risengrød til jul.
Velbekomme, og god fornøjelse med din risalamande.