Hvis danskere skal
tale om en nationalfrugt, så må det næsten være jordbærret. Desværre er sæsonen
kort, men jordbær er særdeles velegnede til at gemme hen til vinteren.
Se flere muligheder:
Syltede jordbær
Jordbærsyltetøj
Jordbær-ribs syltetøj
Harlekin syltetøj
Jordbærmarmelade
Marmeladeprøven
Jordbærsyltetøj i billeder
Syltede jordbær
# Ingredienser:
1 kg jordbær
6 dl (godt 500 g)
sukker
½ dl citronsaft
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene, nip
dem og læg dem lagvis med sukker i syltegryden.
Læg låg på og stil
gryden køligt 3-4 timer, så bærrene kan trække.
2. Hæld citronsaften
over og rør forsigtigt.
Bring bærrene
langsomt i kog.
Tag gryden af varmen
og lad bærrene trække 10 min under låg.
3. Tag bærrene op
med en hulske og fordel dem i glas, der kun fyldes ¾ op.
4. Bring atter
saften i kog.
Læg låg på og lad
den koge ca. 15 min.
Skum saften og tilsæt derefter konserveringsvæske.
Hæld saften over
bærrene. Glassene lukkes til straks.
Til
toppen
Jordbærsyltetøj
# Ingredienser:
1 kg syltejordbær
3 spsk cognac
8 dl (700 g) melis
1 tsk
konserveringsvæske
evt. geléringsmiddel (fx Dr. Oetker eller Tørsleffs Rød Melatin)
* Tilberedning:
1. Skyl og nip
bærrene. Læg dem i gryden og hæld cognac over.
Varm det langsomt op under låg.
Vend bærrene forsigtigt med en stor slev.
De skal kun lige
gennemvarmes - ikke koge.
2. Tag gryden af
varmen og rør sukkeret i.
Når det er opløst,
bringes gryden i kog.
Tag den af varmen,
når der er gået 2 min.
3. Tag bærrene op
med en hulske og fordel dem i glas.
Kog saften lidt ind.
Hvis du bruger geléringsmiddel,
skal det blandes med
1-2 tsk melis og drysses over den kogende saft.
Rør grundigt og lad
det koge 2 min.
Tilsæt
konserveringsvæske. Hæld lagen i glassene, der bindes til.
Variation:
Jordbærsyltetøjet
kan evt. tilsættes 50 g smuttede mandler,
der kan grofthakkes
eller skæres i tynde flager eller snitter.
Lad dem koge sammen
med saften til sidst.
Man kan også smage syltetøjet til med rom i stedet for cognac.
Hvis du slet ikke
bryder sig om spiritus i syltetøjet,
tilsættes lidt
citronsaft (2-3 spsk) eller evt. et par strimler citronskal.
Til
toppen
Sommerens overflod
på glas. Her er det ribs og jordbær.
Jordbær-ribs syltetøj
# Ingredienser:
500 g jordbær
500 g ribs
5 dl (425 g) melis
1 vaniljestang
evt. geleringsmiddel
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl jordbærrene
og nip dem.
Rib ribsene og skyl dem bagefter.
2. Læg bær og sukker
lagvis i en syltegryde.
Læg låget på og lad
gryden stå køligt mindst 12 timer.
3. Skær
vaniljestangen over på langs, læg den i gryden og
bring bærrene
langsomt i kog.
4. Rør forsigtigt i
bærrene.
Hvis der skal geléringsmiddel
i syltetøjet røres det med 1-2 tsk sukker og
drysses ud over den kogende frugt.
Lad den koge i 2
min. Skum.
5. Tilsæt
konserveringsvæske, rør
godt om og hæld syltetøjet på glas.
Til
toppen
Harlekin syltetøj
# Ingredienser:
250 g røde
stikkelsbær
1½ dl vand
250 g ribs
250 g jordbær
250 g hindbær
10 dl (850 g) melis
* Tilberedning:
1. Skyl og nip
stikkelsbærrene.
Læg dem i en stor syltegryde og hæld vandet over.
Bring frugten
langsomt i kog.
Når det koger
tilsættes de andre bær, der er skyllet og
nippet eller ribbet.
Lad det simre i ca.
15 min.
2. Kom sukkeret i,
lidt ad gangen,
og rør til det er helt opløst.
Lad syltetøjet koge,
til det begynder at tykne.
Hvis du føler dig
usikker, så brug »Marmeladeprøven «.
3. Skum syltetøjet,
hæld det på glas og bind dem straks til.
Til
toppen
Jordbærmarmelade
# Ingredienser:
2 kg syltejordbær
7 dl (ca. 600 g)
melis
reven skal af ½ appelsin
2 spsk appelsinsaft
marmeladepulver (Marmelit)
* Tilberedning:
1. Skyl og nip
jordbærrene.
Meget store bær
skæres over en gang eller to.
2. Kom bærrene i
gryden med sukker, reven appelsinskal og
saft. Bring det langsomt i kog og rør af og til, indtil sukkeret er helt
smeltet.
3. Lad marmeladen
koge i 2 min.
Bland marmeladepulveret med 2 tsk sukker og drys det over.
Rør godt om og lad
atter marmeladen koge i 2 min.
Skum grundigt.
4. Hæld marmeladen
på glas, der lukkes til straks.
Til
toppen
Jordbærsyltetøj i billeder
1. Læg bær og sukker
i gryden.
Bring det i kog og rør forsigtigt.
Kog ved svag varme.
2. Skum syltetøjet
med en hulske.
Tag evt. gryden fra varmen.
Tilsæt
konserveringsvæske.
3. Hæld syltetøjet
på varme, rene glas.
Brug en tragt, så
griser det ikke.
4. Luk straks
glassene eller bind dem til med syltepapir.
Skriv indhold og
dato på.
Til
toppen
Marmeladeprøven
Foretages således:
Sæt en underkop i køleskab eller fryser.
Læg en skefuld syltetøj, marmelade eller gelé på den kolde tallerken og lad den
køle af.
Træk en finger
gennem frugten.
Hvis den rynker, er den færdig. Hvis frugten løber sammen igen, skal den koge
lidt længere.
Til
toppen
Se alle de bedste opskrifter med Jordbær
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.