Den mest almindelige citrusfrugt; hovedsagelig importeret fra Spanien, Israel
og Florida. Du mest kendte sorter er: Navet, Valencia, Sevilla samt Jaffa. Tempte
er i virkeligheden en krydsning mellem en mandarin og en appelsin.
Blod-appelsiner er meget saftige og søde. En sund frugt, velegnet som spisefrugt,
i desserter og salater samt til saft, der kan fryses ned. Se villa er specielt velegnet
til marmelade.
Appelsin. Engelsk: Orange. Latin: Citrus sinensis
Sæson: Dansk: -. Import: hele året
Holdbarhed: 2-3 uger ved 2-6 °C, 1-2 uger ved stuetemperatur
Anvendelse: Anvendes bl.a. i desserter og salater, eller
presses til saft. Svind: ca 30%
Frysning: Ja, skallen rives, saften presses ud, begge dele
kan fryses. Hele frugten kan hakkes og bruges til frysetøj.
Appelsinen stammer fra Kina.
Udbredelsen i Europa begyndte da maurerne erobrede store dele af Spanien i
700-tallet. Maurerne brugte bl.a. appelsintræer til at pryde deres haver. Fx
Alhambra i Granada, Spanien. På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev
eksporteret til dele af Europa og det blev hurtigt mode blandt de adelige at
dyrke appelsiner under glas, et såkaldt orangeri.
Det mest berømte er orangeriet i Versailles, der blev bygget til Ludvig 14.
omkring 1674.
Disse appelsiner blev ikke dyrket til at spise, men til at pryde haverne
ligesom blomster.
Det var først i 1500-tallet, at man i Portugal begyndte at dyrke de
søde/spiselige appelsiner som vi kender i dag.
Appelsin er en citrusfrugt, der botanisk set er et
flerrummet bær med frø, der er omgivet af saftfyldte hår (frugtkødet).
Frugten har en tyk gul yderskal med et stort indhold af æteriske (aromatiske)
olier. Under yderskallen findes en svampet inderskal, der har et stort indhold
af pectin.
De fleste sorter har gul saft, mens få har rød saft (blodappelsiner).
Mange forædlede sorter har ingen eller kun få kerner.
Opskrifter med Appelsin
Tilbage til Råvarer.