Hvilling, Merlangius merlangus, er en saltvandsfisk af torskefamilie. Den ligner torsken, men er lidt lysere, lidt mindre og mangler skægtråd. Hvillingen er let genkendelig på den mørke plet ved roden af brystfinnen.
Hvillingen er almindelig i Nordsøen og vandene omkring de
skandinaviske lande, ja helt ned til Middelhavet ses den. Den har hidtil stået
lidt i skyggen af torsken, men den er, blandt andet på grund af torskefangst
kvoter, ved at finde vej til danske middagsborde. Alle opskrifter, der gælder
for torsk, kan bruges til hvilling.
Sæson: december-april, hvor den er bedst, men den fås også
uden for sæsonen. Hvillingen må fanges hele året. Hvilling kan fryses. Holdbarhed
op til 1 år, men kortest tid er altid at foretrække.
Kendetegn: Hvillingen mangler skægtråden. Den kendes på de
spidse tænder og overbiddet samt den sorte plet ved grunden af brystfinnen. Som
mange andre torskefisk har den tre rygfinner og to gatfinner. Farveskalaen går
fra lys ved bugen til mørk ved ryggen. Farveintensiten svækkes hurtigt efter
fangst. Kødet er hvidt og velsmagende.
Anvendes i England til favoritspisen: Fish 'n' Chips.
Levested: Den lever ofte tæt ved kysten og kan findes på
alle dybder ned til 200 meter.
Føde: Hvillingen lever af småfisk og mindre skaldyr. Af og
til æder den også sin egen art.
Se de bedste opskrifter med
Hvilling
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------