Se her hvordan du laver de bedste bagekartofler uden sølvpapir. Se også opskrift på bagte kartofler med fyld af cremefraiche med purløg eller kryddersmør
4 portioner. Samlet tid: 75 min. Arbejdstid 15 min. Ikke fryseegnet.
# Ingredienser
Beregn 1 meget stor
eller 2 mellemstore kartofler pro persona
salt
Tilbehør: Koldt
smør, paprika.
* Tilberedning
Skrub kartoflerne
meget omhyggeligt med stiv skurebørste.
Skyl dem
omhyggeligt.
Tør kartoflerne helt tørre med papir fra køkkenrullen.
Skær et kryds i hver
kartoffel, højst 1 cm dybt.
Læg kartoflerne i et
ildfast fad, bradepande eller på en foliebeklædt bageplade.
Pensles med olie, hvis du vil have en ekstra sprød skal.
Drys groft salt
over.
Sæt kartoflerne midt
i ovnen ved 200 °C i 50-60 minutter lidt afhængig af størrelsen.
Mærk med en kødpind
om kartoflerne er møre, før du tager dem ud af ovnen.
SERVERING: Med
fingrene klemmer du kartoflerne let i hver ende, så de åbner sig.
Læg en bjælke
iskoldt smør i hver kartoffel og drys lidt paprika over.
Kartoflerne serveres
omgående som tilbehør til forskellige middagsretter.
Ekstra smør sættes
på bordet.
VARIATION AF
TILBEHØR
I:
Kryddersmør:
Blødgjort smør røres op med hakket kryddergrønt såsom persille, dild, estragon,
basilikum, kørvel eller purløg.
En eller flere
slags, afhængig af, hvad der passer til den ret, smørret skal serveres til.
Kryddersmørret smages til med citronsaft, salt og peber. Det stilles koldt.
II:
Hvidløgssmør:
Blødgjort smør røres med knust hvidløg efter smag og krydres med lidt
citronsaft, salt og peber.
Smørret kan også
tilsættes lidt hakket persille.
Serveres iskoldt til
bagte kartofler, da ikke alle bryder sig om hvidløg.
Sæt derfor også lidt
almindelig koldt smør på bordet.
III:
Cremefraiche med
purløg: Cremefraiche røres op med masser af meget fintklippet purløg og krydres
med lidt salt og hvid peber.
En klat kold
cremefraiche lægges i hver kartoffel, og resten sættes på bordet.
Lidt purløg drysses
over.
Vil du spare lidt
kalorier, røres cremefraichen op med ymer.
Bagte kartofler kan
også serveres blot med ymer rørt op med purløg, evt. knust hvidløg og krydret
med salt og paprika.
VARIATION AF RETTEN:
Halve bagte
kartofler: De renskurede kartofler skæres igennem på langs.
Tørres på snitfladen.
Lægges i et ildfast
fad eller bradepanden med snitfladen opad.
Pensles med olie og
drysses med salt og eventuelt andre krydderier.
Bages midt i ovnen ved 200 °C i 30-45 minutter, lidt afhængig af tykkelsen.
TIPS: Hvis du laver bagekartofler med sølvpapir/stanniol om,
så koger de mere end de bager, og skallen bliver blød.
Når du laver bagte kartofler efter ovenstående opskrift, så
vil du kunne smage og nyde forskellen.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med
at lykkes i køkkenet.
Se alle opskrifter med kartofler HER