Kraftben er marvfyldte ben (gerne med lidt kød på) fra
skanken eller boven på en okse eller gris, og bruges til at koge fond eller suppe
på.
Husk at lægge benene i koldt vand, når du begynder at koge
på dem, da det udtrækker smagen.
Se fx Gammeldagssuppe kogt på kraftben
Giv hunden en knogle.
Især de lidt større hunde vil elske at få et kødben. Det
giver god beskæftigelse til hunden, den får brugt sine tænder og knoglen har
også god næringsværdi.
Knogler fra oksen er bedst, altså kalve eller okseknogler, fx
et kraftben. Giv aldrig knogler fra svin, lam eller vildt. Man risikerer, at de
giver hunden forstoppelse. Rå okseknogler fordøjes nogenlunde nemt. Lidt og tit
er bedre en meget og sjældent.
Man kan også vælge at koge okseknoglerne i nogle timer (til
supper eller fond). Herved frigøres limstofferne i knoglerne og de bliver så
hårde, at de fleste hunde ikke kan æde meget af dem ad gangen. Til gengæld kan
de underholde sig med at slikke marven ren og gnave i kanterne af knoglen.
Knoglen bliver hurtigt slikket så ren, at man kan have den liggende på sine
bedste tæpper, uden at de sviner. Man kan så bruge knoglen som beskæftigelse
senere ved at smøre lidt postej eller lignende ind i marven. Så kan hunden
beskæftige sig med knoglen, fx mens den er alene hjemme.