Kvædegelé er nem at lave, og den får en smuk rød farve og den
mest aromatiske duft og smag. Specielt god til kødretter og vildt, på osten
eller i saucen.
# Ingredienser
2.5 kg kvæder
1 l hvidvin
2 kg sukker
geleringsmiddel (fx Dr. Oetker eller Tørsleffs Rød Melatin)
(følg brugsanvisningen på posen)
* Tilberedning
Kvæderne vaskes og gnides grundigt med et viskestykke.
Blomst og stilk skæres fra.
Frugten skæres i både, og kernehuset bibeholdes.
Frugten koges mør i hvidvin og 1 l vand i ca. 40 min.
Den skal være dækket med væde i hele kogetiden.
Kvæderne afkøles og hældes i et saftklæde, der er anbragt
over en skål,
hvorefter saften presses igennem klædet.
Saften måles og hældes over i en gryde sammen med sukker i
forholdet 1:1;
geleringsmidlet tilsættes i henhold til brugsanvisningen.
Kog saft og sukker i 15-20 min, indtil blandingen begynder
at gelere.
Den færdige gelé hældes straks på rene, skoldede glas og
lukkes med syltepapir eller skruelåg.
Geleringstest
Kvædemos - kvædebrød
Af den pulp, der blev tilbage i klædet, efter at saften var
presset ud, kan man lave mos.
Pulpen presses gennem en sigte, så kerner og skind bliver
sorteret fra.
Så tager man halvt så meget sukker, som der er mos, og rører
det sammen.
Massen skal koge så længe, at en gaffel efterlader striber i
mosen, hvis den trækkes hen over overfladen. Det tager ca. 45 min.
Mosen hældes straks på helt rene glas.
Den skal bruges hurtigt, da den laves med væsentlig mindre
sukker, end det er almindeligt ved marmelade.
Mosen bliver lidt skarpere i smagen, hvis man tilsætter 2-3
tsk. citronsaft.
Der findes frugter med meget lidt karakter - mange af de
strømlinjeformede æblesorter, som de europæiske landbrugsvedtægter har betænkt
os med, må høre til i den kategori.
Men ser man nøje efter, opdager man endnu en frugt i omegnen
af mange landsbyer, som først viser sine kvaliteter, når man kæler lidt for
den. Ganske vist lyser modne kvæder os i møde med deres gyldne farver og synes
at ville lokke os til at smage.
Men hvad enten det drejer sig om pære- eller æblekvæder, så
er de uspiselige i rå tilstand. Det er noget helt andet end den eventyrlige
smag, der kan minde lidt om ananas, som kvæden får, når den er kogt. Og det
gælder ikke kun gelé og mos.
Mos, der er kogt med endnu mindre væde, bliver fuldt ud lige
så lækker og karakterfuld, når den bliver skåret ud til kvædebrød, efter den er
afkølet. Det er faktisk bedre end bolcher! Desuden er en god kvædekompot eller
-mos tilbøjelig til at sætte sig fast i smagshukommelsen i lang tid.
Se alle de bedste opskrifter med syltetøj, marmelade
og gelé
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Alkoholtester, Børnekokke eller Mad på 30 min.