En æblepie med
rosiner gemt under låget sætter et solidt punktum efter en hverdagsmiddag.
Til 6 personer. Tilberedningstid:
½ time. Hviletid: ½ time. Bagetid: 30-40 min. Fryseegnet
# Ingredienser
Dej:
100 g smør
150 g (2½ dl)
hvedemel
1 spsk melis
1 æg
Fyld:
750 g æbler
85 g (1 dl) melis
1 tsk kanel
50 g (1 dl) rosiner
20 g smør
1 dl piskefløde
* Fremgangsmåde
1. Hak smørret i
melet, hvorefter man smuldrer blandingen, til den er grynet.
Tilsæt sukker og
godt halvdelen af det sammenpiskede æg (resten gemmes til pensling).
Ælt dejen hurtigt sammen og lad den hvile ½ time i køleskabet, indpakket i alufolie.
2. Skræl æblerne,
fjern kernehuset og skær frugten i både.
Smør et ovnfast fad
og læg æblebådene i.
Drys med sukker og
kanel og fordel rosinerne over.
Smørret lægges over
frugten i småklatter.
3. Rul dejen ud og
læg den over fadet som et låg.
Skær evt. overflødig
dej væk og tryk kanterne godt til.
Låget pensles med
sammenpisket æg.
4. Lav et hul i
midten af låget og stik en lille »skorsten« af alufolie ned i hullet, så dampen
kan slippe ud.
5. Sæt pie'en i en
varm ovn ved 200 °C og lad den bage i ½ time.
Fjern skorstenen og hæld fløden gennem hullet.
Lad pie'en bage 10
min til.
6. Æble-rosinpie
serveres lun med flødeskum eller med cremefraiche til.
Variation:
Æble-rosinpie'en
smager også dejligt, hvis den laves med et butterdejslåg.
Det går ganske nemt,
hvis man køber den frosne butterdej.
Der går ca. en halv
pakke, altså 2½ plade til et pielåg.
Tag kun det ud, du
skal bruge, og læg resten tilbage i fryseren, emballeret i frysefolie.
Dejen skal tøes op,
pladerne lægges ind over hinanden (væd sammenføjningerne med lidt vand) og
rulles ud.
Det er ikke
nødvendigt at smøre butterdejen, men man kan drysse den med lidt melis, så
smager den ikke fersk.
Bagetiden er kun en
halv time i alt.
Tips:
Pie-traditionen
kommer oprindeligt fra England, hvor man spiser dem både som desserter og som
hovedretter. Der kan man også få de specielle piebirds = pie-fugle, som man
stiller ned i fadet, så fuglens hoved stikker op over dejlåget. Fuglen er hul
og virker som en skorsten. Man kan også bruge et stykke makaroni med et hul i.