Sprøde og lækre kartoffelkraketter, smagt til med røget
ørred og hvidløg. De smager herligt med en stærk tomatdip eller en
mayonnaisedressing.
Forberedelsestid 30 min + 15 min Afkøling. Tilberedning 45
min. Portionen giver ca.40 stk.
# Ingredienser
500 g melede kartofler, fx bagekartofler
20 g smør
1 æggeblomme
1 knivspids stødt muskatnød
salt og peber
1 spsk olie
2 fed hvidløg, pressede
1 dl piskefløde
150 g røget fisk, fx ørred, i tynde skiver
60 g hvedemel
3 æg, sammenpiskede
1 spsk jordnøddeolie
150 g rasp
olie, til dybstegning
* Tilberedning
1. De skrællede kartofler skæres i mindre stykker.
Læg dem i en gryde og kog dem møre i saltet vand, ca. 20
min.
2. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre.
Kartoflerne passeres gennem en si, og mosen røres med smør,
æggeblomme, muskatnød samt salt og peber.
Kom mosen over i en røreskål og lad den køle af
3. Olivenolien opvarmes i en gryde, og de pressede hvidløg
sauteres i et øjeblik.
Hæld piskefløden over og lad den koge ind til det halve.
Rør både den indkogte fløde og den røgede fisk i
kartoffelmosen.
Smag til med salt og peber.
4. Melet blandes med salt og peber og bredes ud i et stort
fad.
Ægget piskes sammen med jordnøddeolie og hældes i en dyb
tallerken.
Hæld raspen ud på et stort stykke bagepapir.
Kartoffelmosen formes omhyggeligt til små ovaler, ca. 2x4
cm.
Kroketterne rulles først i melet, dyppes dernæst i æg og
vendes til sidst i rasp.
Det kan være nødvendigt at gentage processen, for at få
paneringen tyk nok.
De panerede kroketter stilles i køleskabet.
5. Olien opvarmes til 180 °C i en stor tykbundet gryde.
Fyld altid kun gryden ca. en tredjedel op med olie.
Gå aldrig fra den varme olie.
Prøv med en brødterning, om olien er varm nok.
Kroketterne dybsteges i 3-4 min, nogle få stykker ad gangen.
Lad de færdige kroketter dryppe af på fedtsugende papir.
Server de varme kroketter med en dip samt limebåde.
Kokketips
Kartoflerne bør være dampet helt tørre, inden de moses.
Indeholder kroketterne for meget vand, vil de nemlig gå i
stykker under stegningen.
Det er praktisk at brede raspen ud på bagepapir; ved at
løfte lidt på papiret,
kan man trille kroketterne uden at røre dem. Ryst
overflødigt rasp af kroketterne.
Se alle de bedste opskrifter på Tapas/små retter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.