Overrask dine kaffegæster med hjemmebagte berlinere. De gyldne kager gemmer på en sød hemmelighed, og samme dej kan også bruges til doughnuts
Arbejdstid: 1 time. Hævetid: 2 timer. Bagetid: ca. 20 min.
Fryse-egnet. 18-20 stk.
# Ingredienser til Berlinere og doughnuts:
Dej:
2½ dl mælk
100 g sukker
75 g smør
1 tsk salt
25 g gær
ca. 600 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker eller 2 tsk fintrevet citronskal
2 æg
Fyld: marmelade
Pynt: sukker
Endvidere: 2 l olie til bagning (kan udelades - se tips)
*
Sådan laver du Berlinere og doughnuts:
Varm mælken op til lige under kogepunktet.
Kom sukker, smør og salt i en skål og hæld den varme mælk
over.
Rør rundt og lad det afkøle til ca. 37 °C.
Smuld r gæren ned i melet sammen med vanilje eller
citronskal.
Tilsæt den lune væske og æggene.
Ælt dejen glat og smidig - ca. 5 min.
Form den til en kugle og drys den med mel.
Læg den i en skål og lad den hæve tildækket til dobbelt
størrelse - ca. 1 time.
Slå dejen ned, form den til en kugle og lad den hvile
tildækket 15 min.
Rul dejen ud på et meldrysset bord og udstik den i cirkler
ca. 8 cm i diameter.
Læg en lille skefuld marmelade på halvdelen af dejcirklerne
og læg de andre dejcirkler ovenpå.
Knib kanterne grundigt sammen, læg dem på bagepapir og lad
dem hæve tildækket 15-30 min.
Varm en gryde (evt. frituregryde) med olie op til 180 °C.
Bag kagerne 2-3 stykker ad gangen: 1½-2 min. på hver side.
Tag dem op og vend dem straks i sukker.
VARIATIONER: Brug en kogt kagecreme eller Nutella som fyld i
stedet for marmelade.
Brug dejen til doughnuts: Del dejen i ca. 18 stykker, tril
dem til pølser og saml dem til ringe.
Lad dem hæve og bage som ovenfor.
Vend de færdig bagte kager i kanelsukker.
TIPS: Drop olien og bag kagerne i ovnen 10-12 min. ved 180 °C.
Tag kagerne ud af ovnen, pensl dem straks med smeltet smør og drys/vend dem med
sukker.
Kilde: Hjemmets bedste MAD