Friskbagt grovbrød, der er så let at lave, at det fint kan
være fast inventar på morgenbordet eller i madpakken. Og så er det billigere at
bage selv, end købe.
2 lange brød, øverst
i foto. Tilberedning: 20 min. Hævetid: 1½ time. Bagetid: 45 min. Fryseegnet.
# Ingredienser
70 g knækkede
rugkerner (1 dl)
70 g knækkede hvedekerner (1 dl)
25 g hvedeklid (1 dl)
20 dl kogende vand
50 g gær
2 dl lunkent vand
½ liter kærnemælk
½ spsk salt
2 spsk olie
375 g groft rugmel (ca
6¼ dl)
375 g fuldkornsrugmel (ca 6¼ dl)
750 g hvedemel (ca 12 dl)
* Tilberedning
1. Bland rug kerner,
hvedekerner og klid.
Hæld koghedt vand på
og lad det stå i 2 timer.
2. Rør gæren ud i
lunkent vand og rør de udblødte kerner i med vandet.
3. Tilsæt kærnemælk,
salt og olie.
Kom rugmel og fuldkornsmel i og rør det godt sammen.
4. Tilsæt hvedemelet
lidt ad gangen til en smidig dej.
5. Stil dejen til
hævning på et lunt sted i ½ time.
Ælt dejen let sammen
og form til 2 aflange brød.
6. Læg dem i smurte
bageforme (2 liter).
Lad dem efterhæve på
et lunt sted i 1 time.
7. Bag brødene ved
god varme, 200 °C i ca 45 min.
Pensl evt. brødene
med vand eller kaffe når de tages ud af ovnen, så bliver skorpen ikke for hård.
Variation - Grovboller
Del den hævede dej i
to portioner og rul hver portion til en 40 cm lang rulle.
Skær den i 2 cm
·brede skiver.
Læg dem med
snitsiden opad på bagepladen belagt med bagepapir.
Lad bollerne
efterhæve i 45 min.
Bag dem midt i ovnen
ved 225 °C i 10-15 min.
Se flere lette opskrifter på brød og boller HER