Logo

Agerhøne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agerhøne

 
Agerhønen, Perdix perdix, er, som navnet siger, en hønsefugl. Den er lille, vejer ca. 400 g, og fjerdragten er brunspættet. Han og hun ligner hinanden, men hannen (billedet) kan kendes på en brun plet foran på brystet. Hverken han eller hun har kam eller sporer.

 
Agerhønen skal plukkes, aldrig flås. Det klarer vildthandleren, hvis man ønsker det. Skal man selv plukke, er det mest praktisk i en stor plasticpose.
Unge fugle kendes på gule, bløde ben, blød næbrod og glatte, hele svingfjer i vinge­spidsen.

 
Gamle fugle kendes på grålige, let stive ben, hårdt næb og slidte vingefjer. Stegetiden varierer med fuglenes alder. De yng­ste kan klare sig med en lille halv time, de ældre kan bruge op til 1½ time.

 
Det er udbredt at bardere det magre hønsekød med spæk. Da kødet har en meget sart smag, kan det være hensigtsmæssigt at undlade spækket og lade rigeligt smør erstatte det ved steg­ning.

 
Beregn en hel fugl pr. person, hvis den spiller hovedrollen. Jagtsæsonen er fra 16. september til 31. oktober. I den tid er agerhønen at få frisk hos vildthandleren. Den ses af og til frossen uden for sæsonen. Frysningen sker dog ikke industrielt, det er noget den enkelte forhandler klarer selv.

 
Istandgøring:
Træk halsskindet tilbage og skær fuglens hals af så tæt på kroppen som muligt. Her oppe, mellem fuglens »skuldre«, ligger kro og spiserør, og det fjernes lettest herfra. Læg et tværsnit lige over gumpen mellem fuglens lår. Vrid den fremkomne åbning lidt større og fjern forsigtigt indvoldene med fingrene. Skær lever, hjerte og kråse fri, det skal i reglen bruges i tilberedningen. Kråsen skal have et let snit på den flade side, så den indvendige »hud«, der omslutter kråsens indhold, nemt kan løs­nes og kasseres.

 
Agerhønsebouillon:
Skær de 2 yderste vingeled og hvirvelhalsen af fuglene og brun det godt sammen med indmaden og et hakket skalotteløg i en gryde.
Kom et par dl vand ved, lidt salt og lad det koge ½ time.
Si det, og bouillonen er klar til brug.
Kan fryses, holdbarhed: 8-10 måneder.


Hør Agerhønens stemme 

 
Se de bedste opskrifter med Agerhøne  

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.555 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
St-Bededag
Hvad laver du på St. Bededag 2024?Effektiv reklame - klik her