Logo

Frysning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frysning 

 
Før i tiden var henkogning og saltning den eneste måde, man kunne præservere madvarer på til senere brug. Men i vore dage har fryseren næsten helt fortrængt både henkogningsglas og salttønder. Det er ikke uden grund, for fryseren er et yderst praktisk hjælpemiddel i den daglige husholdning. Ikke alene er den en glimrende opbevaringsplads for fødevarer, men den letter os i madplanlægningen og sparer penge på husholdningsbudgettet.

 
En af de vigtigste fordele ved en fryser er dog, at man kan lave mad, når man har tiden til det.
Frugten kan fryses ned lige efter plukningen og syltes senere.
Skroget fra en kogt eller stegt kylling kan pakkes i frysefolie, så man senere kan koge suppe på det. Tilbudsvarer kan fryses ned og senere omdannes til færdigretter, der ligger klar til en af de rigtig travle dage.

 
Råvarerne
Ved frysning, akkurat som ved syltning, gælder det, at de bedste råvarer giver de bedste resultater. Det allervigtigste er at bruge friske varer. Pak produkterne ud, straks du kommer hjem med dem - hvad enten de er købt hos grønthandleren, i supermarkedet eller direkte hos bonden.
Stammer råvarerne fra egen have, skal de være helt nyhøstede og renses og nedfryses samme dag.


Frysning 

Emballage
Indpakningen af frysevarer er ikke blot et spørgsmål om at holde tingene adskilte og nedpakkede i mindre portioner. Man skal sørge for at bruge den rigtige fryseemballage, som forhindrer at varerne tørrer ud og mister værdifulde næringsstoffer. Emballagen forhindrer desuden bakterieangreb og at fx isen kommer til at smage af fisk.

 
Fryseposer kan være af plast eller folie. Plastposer er praktiske, fordi de fås i mange forskellige størrelser, og fordi de smyger sig om emnet, hvilket især er nyttigt, når man har med uregelmæssige stykker at gøre. Husk at trykke luften ud af plastposen, før den lukkes til med en clips eller med frysetape.

 
Folieposer er gode til »våde« ting, til løsfrossen frugt og for eksempel til hakket kød.
Almindelige plastposer duer ikke.
De er for tynde og beskytter ikke varen godt nok - desuden går de for nemt i stykker.

 
Alufolie fås i en ekstra kraftig kvalitet, der er egnet til frysevarer.
Læg en plastpose uden om, så folien ikke bliver revet i stykker af de andre varer i fryseren.
Aluforme er også velegnede som fryse-emballage. De er praktiske til gryderetter, saucer eller supper samt til opbevaring af tærtebunde eller fx franskbrød. De kan købes med eller uden låg. Har formen intet låg, må den dækkes med frysefolie og evt. pakkes ind i en plastpose.

 
Plastbokse fås i mange forskellige størrelser, som regel med eget låg. Som aluformene er de velegnede til færdigretter og de kan bruges igen og igen.
Husk at skrive dato, indhold og evt. antal personer på alle frysevarer.

 
Genbrug
Adskillige former for fødevareemballage - plastbægre fra mejeriprodukter, plastbakker, hvori der har været margarine, salater, marmelade eller lignende - kan sagtens bruges som fryseemballage, blot tingene rengøres grundigt.
Glas, derimod, er ikke velegnet til nedfrysning, man kan nemlig ikke være sikker på, om de springer ved nedfrysningen, hvilket kan forårsage den utroligste ravage i fryseren. Brug i stedet glassene til syltetøj og lignende.

 
Selve nedfrysningen
Hvis man vil gøre sin fryser til en økonomisk gevinst, må man lægge sig tre nøgleord på sinde: kvalitet, hurtighed og properhed.
Man opnår ikke et bedre produkt ved at fryse det ned. Med andre ord, hvis man fryser den fineste frugt og de bedste grønsager ned, opnår man også de bedste resultater, når man sætter den færdige mad på bordet.
Hurtighed er nødvendig for at fødevarerne skal bibeholde smag og næringsværdier. Lad tilberedte varer køle hurtigt af, inden de fryses ned ved laveste temperatur (visse frysere har en hurtigfrysningsknap til dette formål). Det er også klogt at pakke frysevarer i mindre portioner, som naturligvis fryser hurtigere end større.

 
Løsfrysning bruges især til bær, men man kan også bruge metoden til grønsager, frikadeller, æbleskiver og andre emner, som det ikke er praktisk at fryse fast sammen. Man breder bærrene ud på en bageplade eller i en bradepande (som kan gå ind i fryseren), der er foret med alufolie. Når bærrene er helt frosne, pakkes de ned i mindre portioner i aluposer, fryseforme med låg eller i fryseplastposer.

 
Rengøring af fryseren
Man rengør sin fryser samtidig med at man afrimer den, hvilket bør ske 1-2 gange om året, alt afhængigt af hvilken type fryser, man har, og hvor tit man lukker den op.
Tag stikket ud. Fjern eventuelt frysevarer, pak dem ind i aviser og læg dem fx i en stor kasse, der er foret med aviser. Læg et tykt lag aviser ovenpå.
Sæt en skål med varmt vand i fryseren, så går afrimningen hurtigere.
Vask og tør fryseren grundigt, inden madvarerne lægges på plads igen.
Gå i øvrigt frem efter brugs- og rengøringsanvisningen.

 
Tips
Optøningstid varierer meget. Små portioner tør hurtigere end større. Optøede fødevarer skal spises eller tilberedes så hurtigt som muligt.
Fryseretter må ikke fryses ned igen, når de først har været optøet.

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.932 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her