Logo

Frysning, generelt om

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frysning, generelt om 

 
Frysning er en konserveringsmetode, som kan bruges til næsten alle levnedsmidler.
Frysning foregår ved at nedkøle levnedsmidlerne til -25 °C og opbevare dem ved
-18 °C. Ved denne temperatur stopper al vækst af mikroorganismer. Kemiske processer kan dog stadig foregå, blot meget langsomt. Derfor er frosne levnedsmidler ikke ubegrænset holdbare. Kun levnedsmidler af god kvalitet bør fryses.

 
Indfrysning:
Det er nødvendigt, at indfrysning af levnedsmidler sker hurtigt. Det vil sige ved meget lav temperatur. Hjemmefrysere har oftest et specielt indfrysningsrum eller en hylde, hvor temperaturen er lavest. Hvis en større portion skal indfryses, stilles fryseren dagen i forvejen på indfrysning eller koldeste trin.

 
Hurtig indfrysning er nødvendigt, da der ellers dannes store iskrystaller, der ved optøning vil sprænge cellevæggene og ødelægge strukturen, ligesom emnet vil miste meget saft. Resultatet er kedelige og tørre varer.

 
Emballage:
Indpakning af levnedsmidler må foretages omhyggeligt, og emballagen må opfylde følgende krav:

 
1. Den skal være lufttæt for at forhindre de kemiske processer i at fortsætte.
2. Aromatæthed er også vigtig, så varerne ikke tager smag af hinanden.
3. Endvidere skal emballagen være vanddamptæt, så udtørring forhindres.

 
Følgende emballager er velegnede til frysning:
Kraftige plastposer (fryseposer), kraftig aluminiumsfolie, -bakker, -poser, frysecellofan samt plastbokse. Sørg altid for at presse luften ud af emballagen før en effektiv lukning.

 
Optøning:
Optøning af frosne levnedsmidler foregår mest skånsomt i køleskab. Hurtigere foregår det dog på køkkenbordet, noget der er mest aktuelt med små portioner. Store stykker skal altid optøs i køleskab, ellers mister emnet både smag, saft og struktur.

 
Holdbarhed:
Holdbarheden er afhængig af fedtindholdet. De fedeste varer har den korteste holdbarhed. Se under de enkelte levnedsmidler for holdbarhed.
Hav altid et frysetermometer i fryseren for at kontrollere, at temperaturen ikke overstiger -:-18 °C.
Genindfrys ikke levnedsmidler, det forringer kvaliteten og holdbarheden yderligere.

 
Ingen varer bør ligge i fryseren i over et år. De bliver dog ikke sundhedsfarlige, men der sker en kvalitetsforringelse.
Sørg altid for at varen er frisk, når du lægger den i fryseren.
Fede madvarer kan få en harsk smag, hvis de opbevares for længe i fryseren.
Mælk ændrer smag ved frysning, men kan sagtens anvendes til madlavning.
Piskefløde bliver grynet, men hvis man pisker fløden til skum, forbliver den blød og glat.
Tø flødeskummet op i køleskabet, og pisk det igennem inden servering.
Grønsager skal blancheres (kommes i kogende vand i ½-2 minutter – afhængig af størrelse) før frysning. Herved ødelægges de enzymer, som kan forringe kvaliteten og holdbarheden.


 Frysning, generelt om

  Frysning, generelt om


Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.437 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her