Logo

Høne - Gallus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Høne - Gallus 

 
Hønen er en tamfugl af slægten Gallus, oprindelig af fasanfamilie. Den menes at stamme fra Indien (som kalkunen), men har været kendt i det meste af verden i århundreder, ja mere. I Danmark regner man med at have kendt hønen i næsten 2000 år. Der er mange for­skellige racer, og hver især har sine karakteristika.

 
Nogle er bedst til at lægge æg, andre har anlæg for store kødforekomster og atter an­dre er mest prydhøns. Her­hjemme bruges en italiensk race, den såkaldt brune eller hvide italiener som æglægger. Den er ydedygtig, men ikke særlig kødfuld.

 
Plymouth Rock og enkelte andre opdrættes til slagtehøns og endelig er der silkehøne og dværghøne, der er udprægede pyntehøns, selvom dværghønseæggene spises. Set i kulinarisk perspektiver er der gået industri i hønsene. Det er svært, ja umuligt at skaffe et velopdrættet, friskslagtet eksemplar i almindelig handel.

 
De fleste industrihøns er slagtehøns baseret på en kødrig race, der fodres hensigtsmæssigt, og det vil i stordrift-forstand sige hurtig vækst på mindst muligt foder.

 
En ung frit-opdrættet høne er avledygtig i 7-9 måneders alderen og vægten ligger da mellem 1 og 3 kilo. Den har buttet, bøjeligt brystben, lyse fødder og blød næbrod. Den er velnæret og kødfuld, leveren er uden pletter, tar­mene glatte og sunde, fedtlaget fast.

 
De fleste slagte- eller suppehøns, der langes over disken idag, er frosne, og vægten ligger på 2,5-3,0 kilo. Hønens kvalitet er svær at vurdere bag plasticen, her må man forlade sig på sin slagter. De nye opdrætningsformer er også gået ud over kødkvaliteten. En frossen/optøet suppehøne er mør på 1-1½ time, og det giver ikke megen smag til suppen. Kødet så at sige falder fra benene, strukturen har lidt. Til gengæld risikerer man ikke at få en gammel sej høne, der har aftjent sin værnepligt som æglægger.

 
Unge haner fås af og til friskslagtede. Ellers gælder samme regler her: nøje udregnet industriopdræt, med enkelte undtagelser, der forhåbentlig bliver flere til gode fjerkræavlerier.

 
Se de bedste opskrifter med Høne
 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.627 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her