Logo

Kartoffel - Solanum tuberosum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kartoffel - Solanum tuberosum 

 
Kartoflen er af natskyggefamilie. Den stammer fra Sydamerika, og først omkring 1585 kom den til Europa. Det varede dog helt til midten af det 18. århundrede, før den blev almindeligt kendt i Danmark. Der findes mange kartoffelsorter, men i Danmark holder vi os til temmelig få. Den hollandske Bintje (tidl. Mausel) tegner sig for helt op til 90% af forbruget (1990).
Faste kartoffelsorter er Asparges, Bintje, Octavia, Hansa og Sieglinde. Melede sorter er Alpha, Tertus og Kaptah. Har grønthandleren dem ikke, kan han skaffe dem.

 
Kartofler, og her altså hovedsagelig Bintje, sorteres i fire størrelser: brune-kartofler på 25x30 mm, fiske-kartofler på 30x32 mm, pille-kartofler eller jævne kartofler på 32x42 mm og skrælle-kartofler, der er de største sorterede, nemlig på 42x50 mm. Kartofler ud over denne størrelse hed engang foderkartofler, nu hedder de bagekartofler, og de bruges mest i industrien til snaps, kartoffelmosprodukter, kartoffelmel og pommes frites. De skal have et tværsnit på mindst 5 cm.

 
Kartofler fås hele året. Nye danske bliver store nok og betalbare hen omkring sankthans. Nyopgravede kartofler skal spises kortest muligt efter at de er kogt, ellers kan de mørkne, og de mister ret hurtigt charmen. Lidt senere i den »nye« sæson er de mere holdbare.

 

Kartoffel - Solanum tuberosum 


Gamle kartofler, rettere »modne« kartofler, indeholder mindre vand og mere stivelse. Derfor egner de sig bedst til mos og retter, der kræver en jævnende eller melet effekt, fx som bagt kartoffel.

 
Kartoffelmel fremstilles af stivelsesholdige, gamle kartofler. Kartoflerne vaskes, rives, stivelsen udvaskes, centrifugeres og tørres til et hvidt mel, der knitrer karakteristisk ved tryk. Kartoffelmel er meget kulhydratrigt og bruges hovedsagelig som stivelse og jævning.
Kartoffelsago er små runde hvide gryn lavet af kartoffelstivelse. De erstatter de ægte sagogryn, der laves af stivelse fra sagopalmen.

 
Søde kartofler har intet botanisk fællesskab med kartoffel. Se Kartofler, søde.
 

Se de bedste opskrifter med Kartofler

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her