Logo

Soufflé

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Soufflé 

 
Soufflé er fransk og betyder kort oversat »pustet op« eller »blæst op«, fordi det drejer sig om noget meget luftigt. Det luftige fremkommer alene ved hjælp af æg og piskede æggehvider, også lidt fløde kan tilsættes samt den ønskede smagstilsætning, men det er de piskede æggehvider, der giver souffleen karakter. Varmen ved bagningen stabiliserer æggehviderne omkring den luft, der er pisket ind i dem. 


En klassisk soufflé kræver håndelag, ensartet varme, nøjagtig bagetid og omgående servering. Det er ikke uden grund, at gæsterne bør vente på sådan en soufflé - aldrig omvendt. Ellers risikerer man at servere noget, der mere ligner en pandekage end en høj, gylden soufflé. I vore dage, hvor melet er blevet så fint og let, hjælper man souffléer til større stabilitet med lidt (Maizena)mel. Man baserer soufflémassen på en opbagning med mælk/fløde og eller bouillon samt smagsvariationen. De piskede hvider vendes i senest muligt.

 
En souffléform er en cylinderformet glas- eller lerform med høje, lige sider. Formen sikrer en ensartet fordelt varme bedst muligt. En stor form er ca 22 cm i diameter og 10 cm høj, en portions-souffléform er ca 10 cm i diameter og 6-7 cm høj.
Bagetemperaturen er i reglen 200 °C og tiden 30-40 min., afhængig af indholdet. Varmen skal være lidt højere for portionssouffléer (220 °C), og bagetiden kan halveres.

 
Man skelner mellem salte souffléer (madsouffléer) og søde souffléer (dessertsouffléer). De første spises før måltidet eller som hovedret, de andre efter maden, som dessert - herunder også Ostesoufflé. Salte souffléer kræver smurt, raspet form, søde souffléer kræver smurt, sukret form.

 
Fyld kun souffléformen ¾, der skal være plads til, at souffléen kan hæve høj og let.
Og vær varsom med overvarmen, der kan gøre en soufflé mørk, før den er færdig.
Bag helst souffléen lavt i ovnen.
Undgå aluminium til soufflémassen. Aluminium grå-farver varm mad med mælk og æg.

 

Se alle de bedste opskrifter med Soufflé

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.213 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her