Logo

Sund og grøn mad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sund og grøn mad 

 
Maden har stor betydning for vort velbefindende og der forskes til stadighed i ernæring. Selvom der blandt forskere ikke altid er enighed, så kan du fleste dog blive enige om disse enkle kostråd: spis magert, spar på sukkeret, spar på saltet, spis groft, spis varieret og spis ikke for meget.

 
Dette er en bog med sund og god mad af gode råvarer - ikke en ren vegetarisk bog, ej heller en bog med fantastiske diæter eller hurtige slankekure, men derimod giver den anvisning på gode retter, hvor vi sparer på fedt og sukker.

 
Melprodukterne og specielt brødet indtager en ret stor plads inden for vores fødevarer. Det er derfor både godt og økonomisk selv at bage brød. Hjemmelavet mysli og grød er heller ikke glemt.

 
PÅ Kogebog.dk findes mange opskrifter med grønsager i form af råkost, grønsagsdrikke og grønsagsretter, herunder også middagsretter udelukkende med grønsager.
Mange af grønsagsretterne kan eventuelt tilsættes kød eller fisk eller serveres som tilbehør til disse.

 
For vegetarer, der ikke spiser kød og fisk, er der opskrifter med tørrede ærter, bønner og linser. Proteinerne i disse produkter kan erstatte proteinet fra kød og fisk.
Der findes også opskrifter med mælk, ost og surmælksprodukter.
De fleste af råvarerne kan købes hos velassorterede købmænd og supermarkeder eller i helsekostforretninger.

 
Kostvaner
For et godt velbefindende er tre hovedmåltider og et par små mellem måltider at foretrække frem for to store måltider i løbet af dagen.

 
Vil du tabe i vægt, så fjern ikke et måltid, men skær ned på måltidets størrelse.
De energigivende næringsstoffer er protein, fedt og kulhydrat.

 
Protein
Protein skal levere 10-15% af vores energi. Protein kaldes også æggehvidestof. Protein fås fra
kød, fisk, æg, mælk, ost, brød, gryn samt tørrede ærter, linser og bønner.

 
Fedt
Umættede fedtsyrer findes i planteolier, diætmargarine, plantemargarine, fjerkræ og fede fisk. Disse fedtsyrer menes at mindske risikoen for hjerte-karsygdomme i modsætning til mættede fedtsyrer, som findes i palmin, smør, almindelig margarine, svinefedt og andre animalske fedtstoffer.


Mange får for meget fedt gennem kosten, indholdet af fedt må helst ikke ligge over 35% af dagskosten. Spar på fedtet - brug så lidt fedtstof som muligt til at stege i, skær synligt fedt på kødet væk efter stegningen, fx fedtbræmmen på koteletter og spar på fedtstoffet under pålæg. Pas også på skjult fedt fx i pålæg. Drik skummetmælk, minimælk, letmælk eller kærnemælk i stedet for sødmælk.

 
Kulhydrat
Almindelig sukker giver kun »tomme« kalorier. Spiser vi for meget sukker omdannes det til fedt. Naturligt sukkerindhold er i frugt, grønsager og mælk. »Sunde« kulhydrater findes i form af stivelse som findes i kornprodukter, kartofler og bælgfrugter, det er tilmed billige produkter. Stivelsen nedbrydes langsomt og giver en lang mæthedsfornemmelse.
Ca. 55% af vores dagskost skal komme fra kulhydrater.

 
Fibre
Fibre er også ufordøjelige kulhydrater, som giver arbejde til tænder og mave. Det er ikke svært at få fibre, det findes i grove melsorter, groft brød, grove grønsager, kartofler og bælgfrugter. Fiberrige produkter hører også til du billige produkter.

 
Spiser du meget fiberrig kost, så glem ikke at drikke, det kræver væske. Drikken kan være vand, kogevand fra grønsager, grønsagsdrikke, mælk, frugtjuice og te.

 
Mineraler og vitaminer
Spiser du alsidigt dvs. både brød, gryn, kartofler, grønsager, frugt, mælkeprodukter, ost, kød, fisk og æg er det ikke svært at få dækket behovet for mineraler og vitaminer. Jern er et mineral, som specielt kvinder skal sørge for at få dækket. Jern findes i kød specielt indmad, fisk, æg, brød og grønsager - grønne grønsager fx persille.

 
En stor del af vores C-vitaminbehov bliver dækket af kartofler, som også giver B-vitamin. Indholdet af C-vitamin mindskes under opbevaring dvs. »gamle« kartofler om foråret giver mindre C-vitamin og der må suppleres med C-vitaminer fra andre produkter - specielt andre grønsager og frugt.

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 5.277 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her