Croissanter er traditionelt fransk morgenbrød af form som
horn. Her er lækre de horn fyldt med chokolade. Hos bagere laves de ofte af butterdej
der har mange lag. Her de lavet af en dej. som er lettere at lave derhjemme.
Ofte drikker man kaffe med mælk, det kaldes også cafe latte.
Til 12 stk. Lidt svær.
# Ingredienser
100 g smør
25 g gær (½ pakke)
3 dl vand
2 spsk sukker (20 g)
500 g hvedemel (8 dl)
FYLD
100 g mørk chokolade eller blød nougat
1 æg til pensling
* Tilberedning
Smelt smør i en gryde. Lad det køle lidt af.
Smuldr gæren, og rør den ud i lidt af vandet i en stor skål.
Rør med en grydeske, til gæren er opløst.
Tilsæt resten af vandet, smør og sukker.
Rør hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes
med hænderne (hold 1 dl mel tilbage).
Ælt dejen glat og smidig.
Kom mel i, indtil den næsten ikke klistrer til bordet mere -
den skal æltes ca. 200 gange.
Læg dejen i en skål, og læg et rent viskestykke over.
Lad den hæve 1 time ved stuetemperatur.
Drys mel på bordet.
Del dejen i to lige store dele.
Tril dem ud til to cirkler med en diameter på ca. 30 cm.
Del hver cirkel i 6 trekanter med en kniv, som når du skærer
en lagkage ud.
Læg et stykke chokolade eller blød nougat på, og rul dejen
omkring det.
Sæt croissanterne med sammenføjningerne nedad på en
bageplade med bagepapir.
Tænd ovnen på 225 °C.
Lad croissanterne efterhæve 30 min.
Slå ægget ud i en lille skål, og pisk det sammen med en
gaffel.
Pensl croissanterne med æg.
Sæt bagepladen i midten af ovnen, og bag ca. 15 min.
Tag en croissant ud af ovnen - brug grydelapper.
Croissanten er færdigbagt, hvis det lyder hult, når du banker
på undersiden af den.
Lad croissanterne køle af på en bagerist.
Se alle opskrifter For børnekokke