Logo

Gås, præserveret - Confit d'oie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gås, præserveret - Confit doie 

 
Forret Frokost. Arbejdstid i alt: ca. 1 time Saltning: 24 timer Fedtkogning: ca. 2 timer Afsvaling: 1½ døgn. Svær at lave. Høj pris. (10-12 personer)

 
# Ingredienser til Gås, præserveret:
1 lille, fed gås (3 kg)
Til saltning:
500 g groft (hav)salt (ca. 6 dl)
125 g sukker (ca. 1,5 dl)
evt. ½ tsk salpeter
1 laurbærblad
1 kvist timian eller 1 tsk tørret
Endvidere:
flommen fra gåsen
ca. 500 g ukrydret svinefedt
*
Sådan laves Gås, præserveret:
1. Gør gåsen i stand. Se And, istandgøring af.
Hals, hjerte, lever og kråse skal ikke bruges her.

Frys det eventuelt til en anden lejlighed.

 
2. Skær gåsen ud.
Brug en tung, skarp kniv og del den i lår, overlår, vinge med den halve brystside ved (suprème hedder dette stykke) og ryggen, hugget i 3-4 stykker.

 
Saltning:
3. Bland salt, sukker, evt. salpeter, knust laurbærblad og timian og gnid gåsestykkerne godt ind med blandingen.

 
4. Læg gåsestykkerne lagvis i en stor skål eller krukke (med blyfri glasur) og lad dem således tørsalte i 24 timer.
Et par timer længere, hvis gåsen er større.

 
5. Tag gåsestykkerne op og tør dem omhyggeligt.

 
6. Skær flommen i små bidder og smelt dem flydende.
Der skal være så meget fedt, at det kan dække gåsestykkerne helt, så der må suppleres med ukrydret svinefedt.
Det er svært at sige nøjagtig hvor meget, det afhænger af, hvor meget fedt der er i gåsen.

 
7. Tag gryden fra varmen, når fedtet er helt smeltet (tag eventuelle fedtegrever op eller lad være) og lad fedtet svale lidt, dog ikke mere, end at det stadig er flydende.

 
8. Læg gåsestykkerne i fedtet i gryden og varm langsomt op.
Lad stykkerne mørne i fedtstoffet for svag varme et par timer under låg.
Skum forsigtigt overfladen, men rør ikke for meget i fedtet, selvom det ser lidt uklart ud i starten.

 
9. Stik i gåselåret med en kødnål.
Den skal gå nemt ind til benet, ellers må fedtkogningen fortsætte.

 
10. Tag de møre gåsestykker op, lad dem dryppe af for fedt og svale lidt.
Udben dem forsigtigt, mens de endnu er varme.
Gerne i så hele stykker som muligt.

 
11. Lad et lag fedt fra gryden stivne mod krukkens bund.
Læg nu gåsestykker og fedt lagvis i krukken. Slut med fedt.
Stykkerne skal være dækket, ellers må der smeltes lidt mere ukrydret svinefedt.

 
12. Stil confitten svalt et døgn.

 
13. Smelt et par dl (resterende) gåse- eller svinefedt og hæld det varmt over gåsestykkerne i krukken.
Så smelter fedtet ned mellem gåsestykkerne, der omsluttes hermetisk af det luftbeskyttende fedtlag.

 
14. Lad det stivne og dæk krukken til. Stil den koldt, men frostfrit.

 
Tips: Præserveret sådan holder gåsekødet sig i månedsvis. Hver gang man bruger af krukken, skal det øverste fedtlag smeltes og hældes tilbage i krukken, så der lukkes tæt.
Præserveret gås er en fransk klassiker og konserveringsmetode, mest kendt fra distrikterne Languedoc og Gascogne, hvor den indgår i vinterens mange gryder og cassoulet'er. Herhjemme kan den bruges sammen med kødet i Gule ærter, hvor gåsekødet simpelt hen varmes med til sidst, og serveres til. Eller stykker af det kan steges i eget fedt på panden og nydes med brød og salat til.

 
And og gris kan tilberedes helt på samme måde.
Rillettes laves af små stykker (saltet), fedtpræserveret gås. Det fordeles i cocotter eller bøtter, som riletterne også serveres i, evt. vendt ud på en asiet, ledsaget af flute og salat.
Rillauds er næsten samme sag, her findeles kødet (i gamle dage skete det i morter), før det koges i fedtet og får lov til at stivne.
Se også Gåselever, dansk, »au madère«.
 

Se flere opskrifter med Gås


Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner,Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.013 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her