Logo

Gule ærter på sprængt gås

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gule ærter på sprængt gås 

 
Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 1¼ time Udblødningstid, ærter: 12 timer. Kogetid, gås: ca. 2½ time Kogetid, ærter: 1½ time Evt. sprængning: 2-3 døgn. Middelsvær at lave. Høj pris. Fryse-egnet. (8-10) personer

 
# Ingredienser til Gule ærter på sprængt gås:
1 sprængt gås (ca. 4 kg)
2 små svineskanke
500 g hele gule ærter eller flækærter
4-5 l vand
4 kviste timian
6 gulerødder
1/2 selleri
1 pastinak eller persillerod
250 g (skalotte)løg eller perleløg
6 porrer
frisk timian
salt

 
Suppevisk:
selleritop
porreblade
1 bdt persille
Tilbehør: groft rugbrød sennep
*
Sådan laves Gule ærter på sprængt gås:
1. Bestil en sprængt gås hos slagteren, eller se Kalkun, sprængt. og Gås, sprængt

 
2. Skyl ærterne godt og sæt dem i blød i rigeligt, koldt vand aftenen før, hvis der bruges hele ærter.
Flækærter skal bare dækkes godt med vand, før de koges.

 
3. Bring ærterne i kog, hele ærter i udblødningsvandet.
Læg timiankvistene i og lad ærterne koge 1-1½ time under låg ved svag varme, til de er møre, kortest for flækærter.
Rør i dem af og til, så de ikke brænder på og tilsæt mere vand, hvis de ser ud til at koge tørre.

 
4. Fjern timiankvistene og purér ærterne gennem en sigte eller pisk dem igennem.

 
5. Læg den sprængte gås i en gryde sammen med skankene og et par timiankviste.
Hæld vand ved, så det netop dækker. Bring det i kog uden låg.
Skum suppen, læg låg på og lad den koge for meget svag varme i et par timer.

 
6. Skræl gulerødder, selleri og pastinak (persillerod) og skær dem i skiver og tern.
Pil løgene. Gør porrerne i stand og skær dem i brede ringe.
Bind en suppevisk af selleritop, de yderste porreblade samt persille.

 
7. Kom alle grønsager og suppevisk i suppen og lad den koge yderligere 30 min.

 
8. Tag gåsen, skankene og grønsagerne op af suppen.
Pak gåsen i folie og dæk med viskestykker, så den holder sig varm.

 
9. Lad suppen stå, til fedtet har samlet sig foroven. Skum det af.

 
10. Rør suppen i ærtepureen (og ikke omvendt) til passende konsistens.
Kom grønsagerne i og varm det hele godt igennem under let omrøring.

 
11. Skær gåsen ud, se And, udskæring af, og server den til ærterne.
Server groft rugbrød og sennep til.

 
Tips: Gule ærter kan også laves på And, sprængt. Brug 2 ænder til denne portion.
Gule ærter kan også koges på stribet kogeflæsk, eller på oksetværreb.
Gule ærter kan købes forkogte, de skal ikke udblødes og skal kun koge 5 min., men de giver ikke så god ærtesmag.
Kan fryses. Holdbarhed: 3 måneder.

 
Se flere opskrifter med Gule ærter


Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 10.439 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her