Logo

Skønne tomater

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skønne tomater


Når der er masser af solmodne tomater, så nyd dem i kolde og varme retter, og i kager!

 

Indholdsfortegnelse:

Tomatkager

Panzanella

Koteletter med tomat-couscous

Pizza med makrel og tomat

 

Panzanella

  • en perfekt opskrift til det tørre brød i brødskuffen. En dejlig salat fra det italienske køkken.

2 personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 25 min. Stegetid: 5 min. Trækketid: 20 min.

# Ingredienser til Panzanella:

 

200 g daggammelt lyst brød uden skorpe

300 g tomater

½ tsk flagesalt

¼ tsk sukker

1 lille rødløg

1 fed hvidløg

frisk basilikum

2-3 spsk olie

1-2 spsk rødvinseddike

*

 

Sådan laver du Panzanella:

Bryd brødet i mindre stykker, stænk dem med olie, og rist dem evt. en smule på en middelvarm pande.

Skyl tomaterne, og skær store tomater i både og små tomater i halve.

Læg dem i en skål, og drys med salt og sukker.

Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i papirtynde skive.

Riv en håndfuld basilikum-blade i små stykker.

Vend rødløg, hvidløg og basilikum sammen med tomaterne, og tilsæt olie og rødvinseddike.

Smag til med salt og friskkværnet peber.

Vend det tørre brød i salaten, og lad den trække i 15-20 min.

Anret i en skål eller to tallerkener, og pynt med friske basilikumblade.

 

Tips: Du kan udvide salaten med bagte peberfrugter, ansjosfileter og kapers.

 

Skønne tomater

 

Koteletter med tomat-couscous

2 personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 35 min. Koge/stegetid: 20 min.

 

# Ingredienser til koteletter med tomat-couscous:

2 svinekoteletter eller 4 lammekoteletter

salt og peber

½ spsk olie

10 g smør

1 stilk frisk rosmarin

 

Tomatcouscous:

150 g couscous

1½ dl grønsagsbouillon

2 store tomater

1 fed hvidløg

2 spsk friskhakkede krydderurter (fx koriander, persille, oregano, mynte)

1-2 spsk olie

salt og peber

 

Sauce:

1½ dl græsk yoghurt

½ økologisk citron

½ tsk spidskommen

*

 

Sådan laver du koteletter med tomat-couscous:

Rist couscous-grynene i et par min på en tør, varm pande, og hæld dem i en skål.

Giv bouillonen et opkog, hæld den over couscoussen, og rør rundt.

Dæk med et tætsluttende låg, og lad det trække i 5-8 min.

Skyl tomaterne, og skær dem i små stykker.

Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint.

Skyl krydderurterne, og hak dem.

Vend det hele sammen med olie.

Rør couscoussen løs med en gaffel, og vend tomatblandingen i.

Smag til med salt og peber.

Dup koteletterne tørre med køkkenrulle, og krydr dem med salt og peber.

Brun dem på en varm pande med smør og olie.

Skru lidt ned, og steg dem færdige i 2-3 min. på hver side.

Tilsæt finthakket rosmarin de sidste par min.

Rør yoghurten cremet, og smag til med fintrevet citronskal, citronsaft, spidskommen, salt og peber.

Server koteletterne med tomatcouscous og yoghurtsauce.

 

Skønne tomater

 

Pizza med makrel og tomat

2 pizzaer Arbejdstid: 25 min. Hævetid: 1-1½ time Bagetid: 12 min.

 

# Ingredienser til pizza med makrel og tomat:

Pizzadej:

15 g gær

2½ dl vand

y. tsk sukker

125 g groft durummel

175 g pizzamel (tipo 00)

1½ tsk groft salt

1 spsk olie

lidt durummel

 

Fyld:

1 røget makrel

250-300 g modne tomater

en håndfuld krydderurter, fx oregano, persille, dild, purløg

100 g fast ost fx ravost fra Thise

2-3 spsk olie

flagesalt og sort peber i kværn

*

 

Sådan laver du pizza med makrel og tomat:

Rør gæren ud i vandet (maks. 37 °C), og tilsæt sukker og de to slags mel (hold lidt pizzamel tilbage).

Ælt dejen godt igennem (5-8 min.), og tilsæt salt og olie.

Dejen skal være blød og elastisk - tilsæt evt. det sidste mel, hvis dejen er for klistret.

Lad dejen hæve tildækket i 1 times tid.

Vend dejen ud på meldrysset bord, og del den i 2 stykker.

Form dem til kugler, og lad dem hvile i 20 min.

Sæt 2 bageplader i ovnen, og tænd på 270 °C varmluft (eller så varm din ovn kan blive).

 

Rens makrellen: Stik en spids kniv fladt ind bag hovedet, og skær ned mod halen.

Løft forsigtigt kødet af benene.

Vend kødet om, og fjern de resterende ben med kniven.

Vend makrellen om, og gentag.

Pluk makrelkødet i lidt mindre stykker, og læg dem på en tallerken.

 

Vask tomaterne, skær store tomater i skiver, og skær små tomater i halve.

Skyl krydderurterne, og hak dem.

Riv osten groft.

 

Skønne tomater

 

Rul dejkuglerne ud til pizzabunde (eller slyng dejen som en rigtig pizzabager), og læg dem på hvert sit stykke bagepapir.

Stænk med olie, læg tomater på, og krydr med salt og peber.

Drys osten over, og flyt pizzaerne ind på de varme bageplader.

Bag i 10-12 min. til bunden er sprød og osten er smeltet.

Tag pizzaerne ud af ovnen, og fordel makrelstykkerne på.

Drys med de friske krydderurter, stænk evt. med ekstra olie, og server straks.

 

Tips: Dup meget våde tomatskiver af på køkkenrulle, så pizzaerne ikke bliver for våde.

 

Skønne tomater

 

Tomatkager

Vi kender alle gulerodskagen og squashkagen her er en ny "grønsagskage" med tomater - du kan både bruge umodne grønne og modne røde tomater.

ca. 12 små kager Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 25 min.

 

# Ingredienser til tomatkager:

Kage:

400 g tomater (evt. hakkede tomater fra dåse)

125 g blødt smør

125 g sukker

125 g farin

2 æg

300 g hvedemel

2 tsk bagepulver

1 tsk stødt ingefær

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt nelliker

¼ tsk salt

75 g valnøddekerner

75 g rosiner

 

Mascarponecreme:

125 g mascarpone

25 g blødt smør

¼ tsk vaniljepulver

125 g flormelis

 

Pynt: 25 g valnødder

*

 

Sådan laver du tomatkager:

Skær et kryds i toppen af tomaterne, og dyp dem i kogende vand.

Træk skindet af dem, blend dem til en puré.

Pisk smør, sukker og farin luftigt, og pisk æggene i et ad gangen.

 

Sigt de tørre ingredienser sammen, tilsæt salt, og rør dem i dejen skiftevis med tomatpureen.

Hak valnødderne groft, og rør dem i dejen sammen med rosinerne.

Fyld dejen i 12 små, smurte forme, og bag kagerne ved 175 °C i ca. 25 min.

Tjek med et træspid, om de er gennembagte, og afkøl kagerne på en rist.

 

Pisk mascarpone, smør og vanilje sammen.

Sigt flormelissen, og pisk den i cremen.

Pynt kagerne med creme og valnødder eller flæk dem, og læg dem sammen med creme.

 

Tips: Du kan også bage kagen i en springform, sandkageform eller en brownieform (bagetid: 45-60 min.)


Her kan du se flere retter og gode råd i TEMAER



 

Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 37.762 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her