Logo

Det er osten som gør det

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Det er osten som gør det 

 
Der er mange muligheder med ost, og selv ost i små mængder kan give mange retter både smag og karakter. Ost passer sammen med både fisk, kød og grønsager. Den kan drysses over retter, som skal gratineres eller den kan smeltes i sauce eller supper og ost kan bruges i salater, dressinger og »dip«.

 
Ost sætter krydderi på mange retter. Her er løgsuppen dækket med en skive flûte med ost og gratineret i en varm ovn. Denne form for gratinering kan bruges til mange ikke jævnede supper.
Ost og kød er en god sammensætning, en skive kalvekød med spegeskinke og ost er en dejlig ret. Kødet skal paneres i æg og rasp, før det steges. Kødet kan foruden salt og peber krydres basilikum.

 
Mættende makaronistuvning
Lav en god hvid sauce af smør, mel og mælk. Tilsæt saucen et par dl reven ost og krydr med salt, peber og reven muskatnød. Bland kogt makaroni i saucen og drys stuvningen med friskhakket persille ved serveringen. Stuvningen kan serveres til fx frikadeller og medisterpølse.

 
Pølser med ostefyld
Beregn ca. 2 grillpølser pr. person. Giv pølserne et snit på langs og læg en ostestav ind i hver pølse.
Omvikl pølserne med 1-2 skiver bacon og hold det fast med en tandstikker. Læg de fyldte pølser side om side i et smurt, ovnfast fad og sæt dem i ovnen ved 200 °C til osten er smeltet.
Kartoffelmos med krydderurter, bagte kartofler eller kartoffelsalat er godt til.

 
Fisk med spinat og ost
Dæk bunden med et lag smørdampet spinat. Fordel rødspættefileter eller torskefileter herover.
Drys med reven ost og hæld et par dl fløde ved. Krydr med salt, peber og lidt reven muskatnød.
Sæt fadet i ovnen ved 200 °C 30-40 minutter.
Giv flûte, løse ris eller kartofler til.

 
Kartoffelgratin
Skræl 8-10 store kartofler og skær dem i skiver. Tør kartoffelskiverne og læg dem sammen med et par løg skåret i ringe i et smurt, ovnfast fad. Drys reven ost mellem lagene og krydr med salt, peber og evt. reven muskatnød. Hæld så meget fløde ved, at kartoflerne knap er dækket. Kom et par smørklatter over og sæt fadet i ovnen ca. 1 time ved 175-200 °C. Kartoffelgratin er godt som tilbehør til kød- og fiskeretter.

 
Variation
Løgene kan erstattes med et par porrer skåret i ringe.

 
Ost i salat og som dressing
Ostestave eller terninger passer godt sammen med sprøde salatblade eller icebergsalat. Blegselleristrimler, æbler, druer og/eller valnødder passer godt til denne salat. Radiser eller ræddiker i skiver er også godt sammen med ost.
Dressingen kan være en olie-eddikemarinade eller en dressing af cremefraiche og evt. et par spsk fløde krydret med paprika. En dressing med Danablu passer også godt. Rør 2-3 spsk Danablu (eller Mycella) lind med cremefraiche og lidt fløde.

 
Ost som drys og tilbehør.
En enkel bouillon eller klar suppe bliver spændende med et drys reven ost. Et drys reven ost passer også til mange retter ikke mindst spaghetti retter og pizzaretter.

 
Ostebrød
Ostebrød er godt og mættende tilbehør til supper. Smør franskbrødsskiver med smør og læg en tyk skive ost oven på. Sæt brødene i en 200 °C varm ovn til osten smelter. Spis ostebrødene varme.

 
Hvidløgsflûte med ost
Flæk en flûte på den lange led. Rør smør sammen med knust hvidløg og persille og smør det på snitfladerne. Sæt flûten med snitfladerne opad på en bageplade og drys reven ost over. Sæt flûtene i ovnen ved stærk varme, til osten netop er smeltet. Server flûten varm skåret i mindre stykker.

 
Skinke-ostebrød
Læg 2 smurte skiver formbrød sammen om en skive skinke og en skive ost sammen med lidt sennep.
Sæt brødene i ovnen ved stærk varme, til osten begynder at smelte. Spis ostebrødene varme, gerne med en skål salat til.

 
Oste-tomatbrød
Fordel tomatskiver på smurte franskbrødsskiver. Krydr evt. med lidt knust hvidløg og dæk med tykke osteskiver. Gratiner brødene i ovnen, til osten begynder at smelte.

 
Ostebrød med bønner
Smør skiver af formbrød med smør og lidt sennep. Fordel 4-5 ret tykke skiver røget medisterpølse på brødene. Fordel letkogte, grønne bønner over, dæk med en tyk skive ost, fx 45 % Danbo. Sæt
brødene i ovnen ved stærk varme, til osten er netop smeltet.

 

Se alle de bedste opskrifter med Ost

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 10.745 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her