Logo

Lever

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lever 

 

Lever

organ i bughulen som spiller en central rolle i stofskiftet med hensyn til omsætningen af både kulhydrater, fedtstoffer og proteiner; nedbryder og uskadeliggør giftstoffer, fx affaldsstoffer fra stofskiftet og producerer galde, som har betydning for fordøjelsen.

Engelsk; liver, græsk liparosaf lipos 'fedt'

Kendetegn

Du kan spise lever fra kalv, okse, svin, lam og fjerkræ.

 

Ernæring

Du finder lever øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Lever er magert kød og en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Lever er magert kød. Lever er en god kilde til vitamin K, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler. Lever fra køer har et højere indhold af vitamin K, end lever fra gris, kylling og fisk. Samtidig er lever en god kilde til B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Heraf har lever især et højt indhold af folat og B12. Folat hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA, og B12 styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Lever har også et højt indhold af mineralerne kalium, fosfor og jern, som styrker dit blod. Samtidig er det en god kilde til zink, selen og mangan, som styrker dit hår, dine knogler og negle, og dit immunforsvar, og jod, som hjælper din fordøjelse. Lever er en god kilde til en lang række vitaminer og mineraler, som holder din krop sund. Kyllingelever har et lavere indhold af vitaminerne og mineralerne, end okse- og griselever, men er stadig en god kilde.

Anvendelse

Du skal flå bindevævshinderne, som omgiver leveren, af. Du kan spise lever helstegt, stegt i skiver eller bruge lever til leverpostej og paté. Kalvelever har en særlig mild og sød smag.

 

Opbevaring

Lever kan opbevares 1-2 dage i køleskab. På frost kan lever holde sig i ca 3-4 måneder. Optø lever langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab.

Lever - Se Andelever, Fjerkrælever, Gåselever, Kalvelever, Kyllingelever og Svinelever

Se de bedste opskrifter med Lever


INFO: At tale frit fra leveren; at sige sin mening uden omsvøb og forbehold

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.280 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her