Logo

Grøn salat - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grøn salat - info

 
Foto: en lækker salat med en olie-eddikemarinade.

 
Når vi taler om en skål salat, er hovedingrediensen som regel grøn salat. Der findes flere forskellige typer grøn salat. Hvilken du skal vælge beror på smag, sæson og pris.


Grøn salat - info 
Babyspinat er små, spæde blade, der blot skal vendes i en frisk salat. Den første danske babyspinat frisk fra marken vidner om, at foråret er kommet. De spæde, grønne blade er små energibomber, der giver dine salater et kick. Babyspinat er frisk og let og tilfører dine salater lidt mere kant med deres syrlige jordsmag.
Så snart frosten er gået af jorden, kan der sås spinat på markerne. Spinat er en dejlig hurtigt voksende afgrøde, blot 6-10 uger efter, de små frø er sået, kan de første spæde spinatblade høstes.
De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en dag, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur. 


Grøn salat - info 

Batavia - har rød-grønne blade, der danner et løst hoved. Smagen er let bitter: Importeres.


Grøn salat - info 

Egeblad har fået sit navn, fordi de grønne, rødbrogede blade har facon som egeblade. Bladene danner en løs roset, ikke noget egentligt hoved. Smagen er mild og sødelig. Sæson: sommer. Importeres


Grøn salat - info 

Endiviesalat har krøllede, sprøde blade, der ikke danner hoved. Bladene skal skylles og strimles.
Bredbladet endivie - kaldes også for escarolesalat eller frisée. Den har helrandede blade med kraftig, sprød bladribbe og danner hoveder, hvor midten bør være gul. Smagen er let bitter. Importeres


Grøn salat - info 

Feldsalat - er ikke nogen egentlig salat, men små planter med runde, lysegrønne og tykke blade med kort stilk. De er sprøde og har en aromatisk, sødlig smag. Sæson: fremdrives det meste af året.        


Grøn salat - info 

Frisée salat - kaldes også for kruset endivie. Den har mere eller mindre indskårne, krusede blade og danner løse hoveder med gul midte. Smagen er bitter. Frisée er en endivie salat og den er i slægt med cikorie. Den har meget tjavsede og klart grønne blade, som har en bitter og fyldig smag. Friséesalat er derfor bedst at blande med andre mildere salattyper, men den kan også bruges i varme retter, hvor den blot skal have et kort opkog. Sæson: sommer: Importeres.


Grøn salat - info 

Hovedsalat er bedst om sommeren, når den dyrkes på friland, så bliver hovederne store og faste.
Salaten skal blot deles blad for blad, skylles og slynges tør eller duppes tør i et viskestykke. Bladene kan bruges hele eller strimlede.
Hovedsalat er den mest kendte salat. Den findes i en række varianter som fx krølsalat. Hovedsalat skal have sprøde og saftige lysegrønne blade, der skal danne et fast hoved. Sæson: Hele året.


Grøn salat - info 

Icebergsalat har faste, tunge hoveder med sprøde blade. Rodskiven skal blot skæres af og salaten deles i kvarter, skylles og strimles.
- findes i flere varianter, bl.a. wondersalat. Den har kraftige lysegrønne og sprøde blade, der danner faste hoveder. Smagen er mild og sødelig. Sæson: sommer. Importeres.


Grøn salat - info 

Julesalat har aflange, små, hvide hoveder. Julesalaten skal være tung og sprød. Den har en let bitter smag. Skær den bittert smagende rodende bort, skyl salaten og skær den i smalle strimler på tværs.  - er en cikoriesalat. Den udvikles i mørke og danner hvide, sprøde bladstilke med lysegrøn kant, der danner faste spidse hoveder. Der findes også en lyslilla variant. Smagen er sødlig til let bitter. Sæson: november til april. Importeres.  


Grøn salat - info 

Kinakål har aflange hoveder med sprøde blade. Rodskiven skal skæres af og salaten deles i halve eller kvarte, før den skylles og strimles.


Grøn salat - info 

Lollo Rosa - kaldes også for Rosensalat. Dens blade, der skifter fra grøn til rødt mod bladkanten, danner en åben roset. Den har fået sit navn, fordi kanten af bladene føles silkeagtige som rosenblade. Smagen er sødelig. Sæson: sommer. Importeres.


Grøn salat - info 

Løvetand - Almindelig løvetand - er mælkebøtte. De unge sprøde planter er meget velegnede som salat. Smagen er sød og aromatisk. Sæson: forsommer.


Grøn salat - info 

Radicchiosalat eller Rød salat er små, åbne salathoveder nærmest bourgognefarvede med en let bitter smag. Bladene bliver ekstra sprøde og lidt af den bitre smag forsvinder, hvis salaten lægges i isvand ca 15 minutter. Salaten kan deles blad for blad, i halve eller kvarter og strimles. Er der rod med, kan den skrælles og rives ned i salaten.
Det er en drivsalat som julesalat med kraftig røde blade hvide blade og hvide bladribber, der danner et fast hoved. Smagen er ret bitter. Importeres


Grøn salat - info 

Romainesalat har aflange hoveder med sprøde blade. Bladene skal blot skylles og skæres i smalle strimler.


Grøn salat - info 

Romersk salat - kaldes også for cossalat eller bindsalat. Den har lysegrønne blade med kraftige bladribber og danner et løst hoved, der minder om kinakål. Smagen er mild og sødlig, Importeres.


Grøn salat - info 

Rucola er ikke for tøsedrenge – det er en rigtig mandfolkesalat. Mørkegrønne fligede blade med fuldt knald på smagen – ruccola kaldes ikke uden grund også for sennepskål. Elsk den for dens skarpe, krydrede smag og brug den som smagsgiver i grønne salater. Savner du lidt krudt på din pizza, så kast en håndfuld rucola over inden servering.
Bland de smagfulde blade med andre salatsorter til en skøn blandet grøn salat. Eller vend friskkogt pasta med rucola, solmodne tomater, parmesan og en god olivenolie.
Herhjemme er rucola blevet meget populær de seneste år.
De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en dag, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur. 

 
Wondersalat eller Wonderfulsalat er en variation af icebergsalaten og behandles på samme måde.

 
Hvidkål, rødkål og rosenkål er også velegnet i salatskålen. Kålen skal blot snittes fint, når stokken er fjernet.
 
Holdbarhed:
Den skyllede salat kan opbevares i plastpose i køleskab. Holdbarhed for hovedsalat er ca 2 dage, mens de kraftigere salater som icebergsalat kan opbevares ca 1 uge.

 
Andre grønsager i salater
De fleste grønsager egner sig godt til at blande i salater. Velegnede er asparges, agurker, auberginer, blomkål, broccoli, grønne bønner, bønnespirer og andre spirer, ærter, gulerødder, kartofler, porrer, løg, bladselleri, fennikel, radiser, squash, tomater, champignoner, peberfrugt og majs.
Glem ikke de grønne gratis glæder som brændenælde, skvalderkål og mælkebøtte (løvetand).

 
Marinade og dressing
Til marinade og dressing kan bruges olie eller surmælksprodukter som cremefraiche, ymer, ylette, yoghurt, kefir, tykmælk, kvark, hytteost og mayonnaise.
Syren, der tilsættes, kan være citronsaft, vineddike eller kryddereddike.

 
Til olie-eddikemarinade kan du bruge rapsolie, solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie og olivenolie. Det er vigtigt, at olien er frisk, husk at se på datomærkningen og opbevar olien mørkt og køligt. Olivenolie er en dyr olie, men den giver en fin smag. du skal bruge olie som en ødeland og eddike som en gnier til en god olie-eddikemarinade.
Brug 4 spsk olie, 1 spsk vineddike, salt og friskkværnet peber til en god grundmarinade.
Denne marinade kan yderligere tilsættes lidt sennep, krydderier som paprika eller karry, hvidløg eller krydderurter. Selve grundmarinaden kan med fordel laves i en større portion og opbevares i køleskab 1 uges tid.

 
Dressing lavet med surmælksprodukter eller mayonnaise kan tilsættes citronsaft eller vineddike og krydres som olie-eddikemarinade afhængig af salaten. Den kan yderligere tilsættes fløde eller mælk.


Grøn salat - info 

en salat med en dressing, der er tilsat Danablu.

 

Se gode opskrifter med Salater

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 13.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her