Logo

Fint brød - opskrifter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fint brød - opskrifter

Brød er en dejlig spise, som vi slet ikke kan undvære i den daglige ernæring. Det er er klassisk dansk at spise lyst morgenbrød

Brug fantasien, når du skal bage - der er ingen grund til at bage formbrød hver gang ...


Fint brød - opskrifter 

A) Rundstykker B) Fladbrød C) Groft sesambrød D) Skinkebrød E) Yoghurtbrød


Se opskriften: 

Skinkebrød

Yoghurtbrød

Rundstykker

Fladbrød

Groft sesambrød

 

Fladbrød


Fladbrødene egner sig især som tilbehør til supper og gryderetter, du brækker af dem. Fladbrød ses nederst til venstre på billedet.

 

Fladbrødene egner sig især som tilbehør til supper og gryderetter, du brækker af dem. Fladbrød ses nederst til venstre på billedet.

6 stykker. Hævetid: ca 45 min. Bagetid: ca 20 min.

 

# Ingredienser

50 g gær
20 dl mælk
1 tsk salt


1 æg

1 tsk stødt koriander

250 g (ca. 40 dl) rugsigtemel
ca. 350 g (6 dl) hvedemel

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i håndvarm mælk.
Tilsæt salt, det sammenpiskede æg og koriander.


Kom alt rugsigtemelet og halvdelen af hvedemelet i.

Slå dejen sammen.

 

2. Ælt dejen på et melet bord med så meget hvedemel, at den bliver smidig.

Lad den hæve lunt og tildækket i ½ time.

 

3. Slå dejen ned og ælt den let.
Del den i 6 stykker, der formes til runde kugler.


Rul dem fladt ud og lad dem efterhæve på en melstrøet plade i 15 min.

 

4. Brødene pensles med vand og drysses evt. med knuste korianderkorn og lidt mel.

Bag dem i en varm ovn ved 225 °C i ca 20 min.

De må gerne være meget lyse.

Lad dem køle af på en bagerist, evt. indpakket i et viskestykke.

Gå til toppen af siden

 

Skinkebrød


1 brød. Hævetid: 1 time. Bagetid: ca 45 min. 1 springform

 

# Ingredienser

50 g smør/margarine
1½ dl mælk
50 g gær


2 æg

1 tsk salt

½ tsk stødt anis eller fennikel
2 spsk ristede løg


50 g kogt skinke

ca 100 g (2 dl) grahamsmel
ca 400 g (7 dl) hvedemel

 

* Fremgangsmåde

1. Smelt smørret i mælken, der skal være håndvarm.

Rør gæren ud i lidt af væsken, tilsæt resten samt de piskede æg, salt, anis eller fennikel og de ristede løg.
Skinken hakkes fint og blandes i.



2. Kom alt grahamsmelet og halvdelen af hvedemelet i skålen og slå dejen sammen.

Skrab eller hæld den ud på et melet bord og ælt den smidig med mere hvedemel.

Dejen er ret blød, men den må ikke få for meget mel.

Lad den hæve på et lunt sted, tildækket, i ca. 40 min.

 

3. Hæld atter dejen ud på bordet, ælt den let med lidt mere mel og form den til et rundt brød.

Læg det i en smurt springform og lad det efterhæve i 20 min.

 

4. Skær et rudemønster i dejen, der pensles med mælk.

Drys med groft salt blandet med lidt grahamsmel.

Bag brødet ca 45 min. ved 225 °C.

Tag det ud af formen 5-10 min. før det er færdigt, og lad det bage færdigt på pladen.

Afkøles på bageristen.

Gå til toppen af siden

 


 

Tips: I stedet for at bage skinkebrødet som et helt brød kan du trille dejen til små boller, der dyppes i smeltet smør. Læg først et lag i bunden af formen. De må ikke mases sammen.

Resten fordeles ovenpå. Bag efter opskriften.

Du brækker af det friskbagte »brød« og spiser det til suppe eller salat

 

Yoghurtbrød


2 brød. Hævetid: 1 time. Bagetid: ca ½ time

 

# Ingredienser

1 dl knuste hvedekorn
5 dl vand


50 g gær

2 tsk salt

1 bæger (1,5 dl) yoghurt naturel
175 g (ca. 3 dl) grahamsmel
750 g (ca. 121;2 dl) hvedemel

 

* Fremgangsmåde

1. Læg hvedekornene i en kasserolle med 2 dl vand.

Bring det i kog og lad det koge 1 min.

Hæld resten af vandet i og kontroller, at det nu er håndvarmt.

Rør gæren ud i lidt af denne væske.

Hæld begge dele i skålen.

Tilsæt salt, yoghurt, grahamsmel og halvdelen af hvedemelet.

Slå dejen sammen.

 

2. Skrab eller hæld dejen ud på et melet bord og ælt den med mere hvedemel til en smidig dej.

Lad den hæve på et lunt sted, tildækket, i ca 40 min.

 

3. Slå dejen ned og ælt den let igennem.

Form den til to aflange brød, der stilles til efterhævning i 20 min.

Snit dem på skrå med en skarp kniv eller et barberblad.
Drys med lidt grahamsmel og/eller knuste hvedekorn.

 

4. Bag brødene i en varm ovn ved 200 °C i ca 30 min.

Bank på undersiden af dem, for at høre om de er gennembagte.

Læg dem til afkøling på bageristen.

 

5. Disse brød er især gode som tilbehør til supper og gryderetter.

Gå til toppen af siden

 


Groft sesambrød


1 brød. Hævetid: ca 1 time. Bagetid: ca 45 min. 1 franskbrødsform

 

# Ingredienser

50 g gær
2 dl vand


3 dl kærnemælk
1 spsk olie


50 g sesamfrø
2 tsk salt


125 g (2 dl) fuldkornsmel
500 g (ca 8½ dl) hvedemel

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i håndvarmt vand.
Rør kærnemælk og olie i, tilsæt sesamfrø, salt og fuldkornsmel.
Bland det godt.


Tilsæt halvdelen af hvedemelet og slå dejen godt sammen.

 

2. Skrab eller hæld den ud på et melet bord og ælt med mere hvedemel, til dejen er smidig.

Lad den hæve på et lunt sted, tildækket, i ca. 40 min.

 

3. Slå dejen ned og ælt den let.
Form den til en aflang pølse, der passer til formens længde.


Smør formen grundigt.

Læg dejen i og lad den efterhæve i 20 min.

 

4. Snit dejen en gang på langs og drys med lidt fuldkornsmel eller sesamfrø.

Bag brødet i en varm ovn ved 200 °C i ca 45 min.

Ca. 10 min før brødet er færdigt, tages det ud af formen og bager færdigt på pladen.

Lad det afkøle på en bagerist.

Gå til toppen af siden

 

Rundstykker


ca. 15 stykker - Hævetid: ca 40 min / Bagetid: ca 15 min /

 

# Ingredienser

3 dl mælk
50 g smør
25 g gær
1 tsk salt


500 g (8½ dl) hvedemel
æg til pensling


birkesfrø

 

* Fremgangsmåde

1. Varm mælken og smelt smørret i den.

Rør gæren ud i lidt af den håndvarme mælk og bland det med resten af væsken.

Tilsæt salt og godt halvdelen af melet.

Slå dejen sammen.

 

2. Ælt den på et melet bord til en let, smidig og blank dej.

Lad den hæve, tildækket, på et lunt sted i ca ½ time.

 

3. Slå dejen ned og ælt den let igennem.

Til rundstykker deles den i 15-16 stykker, der rulles til runde eller aflange boller.

Læg dem på en kold plade, evt. med bagepapir.

Lad dem efterhæve 10-15 min.

 

4. Snit evt. rundstykkerne, hvorefter de pensles med pisket æg.
Drys evt. med birkesfrø.


Lad dem bage midt i ovnen ved 225 °C i 10-15 min.

 

5. Til franskbrød formes dejen som et brød, der efterhæves ca ½ time, snittes, pensles og bages ved 200 °C i 45 min.

Begge dele afkøles på bageristen.

Gå til toppen af siden

 

_________________________________

 

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 10.987 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her