Du
finder stadig buske med vilde roser Rosa rugosa -langs de danske kyster, selvom
de er uønskede af myndighederne, fordi de er invasive. Pluk både frugter og
roser til disse vidunderlige små kager med sprød linsebund, hyben marmelade og
glasur pyntet med tørrede hybenroser.
Arbejdstid:
1 time. Kogetid: 35 min. Bagetid: 18 min.
#
Ingredienser til Hybensnitter:
Hybenmarmelade
(eller 300 g færdigkøbt marmelade):
175
g rensede hyben
1½-2
dl vand
½
citron (øko)
¼ vaniljestang
(eller vaniljesukker)
125
g syltesukker
Linsedej:
200
g hvedemel
100
g mandelmel
75
g flormelis
¼ tsk
salt
150
g koldt smør
1 æg
Glasur:
200
g flormelis
2 spsk
kogende vand
Pynt:
tørrede
hybenroser (se tips) eller krymmel
*
Sådan
laver du Hybensnitter:
Skyl
de rensede hyben, og kom dem i en gryde med vand, fintrevet citronskal,
citronsaft og den flækkede vaniljestang.
Lad
dem simre under låg i 20 min.
Tag
låget af, tilsæt sukker, og kog i ca. 10 min. mere.
Fjern
evt. skum, og hæld marmeladen i en skål til afkøling.
Bland
mel, mandelmel, flormelis og salt sammen, og hak det kolde smør i med et
mørdejsjern eller i en foodprocessor.
Saml
det hurtigt til en dej med det sammenpiskede æg.
Pak
dejen ind i plastfilm, og lad den hvile i køleskabet i 1 times tid.
Rul
dejen ud til en stor firkant (25x35 cm) mellem 2 stykker bagepapir.
Ret
kanterne til, og del dejen på langs, så du har 2 stykker på 11 x 35 cm.
Læg
dem på en bageplade med bagepapir, og prik dem med en gaffel.
Sæt
dem i køleskabet.
Varm
ovnen op til 200 °C, og bag dejstykkerne gyldne i ca. 18 min.
Smør
marmeladen jævnt ud på den ene kagebund. og læg den anden ovenpå.
Tryk
kagen let sammen.
Sigt
flormelis over i en skål, og rør kogende vand i til passende konsistens.
Bred
glasuren over kagen, og drys straks med tørrede hybenroser [se tips) eller
krymmel.
Skær
kagen i trekantede eller firkantede snitter, og op bevar dem i en kagedåse ved
stuetemperatur.
TIPS:
Sådan laver du tørrede hybenroser: Pluk kronbladene af 3-4 hybenroser, og bred
dem ud på en bageplade med bagepapir. Sigt et ganske tyndt lag flormelis over
dem (2-3 spsk), og sæt dem i ovnen ved 50 °C i 1-2 timer, til de er tørre.
Eller stil dem blot et lunt, tørt sted i 12-24 timer. Opbevar i en lufttæt
beholder.
TIPS:
Sådan renser du hyben: Skyl frugterne i koldt vand, og vrid stilk og blomst af.
Skær dem midt over (ækvator), og skrab frøene ud med en teske. Skyl, og dryp
af. Brug gerne gummihandsker pga. "kløpulveret". Der bliver ca 375 g
rensede hyben af 500 g hele hyben.
Kogebog.dk har mange dejlige kage-opskrifter Se kageopskrifter
her
Kilde: Hjemmets bedste MAD