Logo

Vaniljekranse med mandler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vaniljekranse med mandler

 
Med en fuldfed vaniljestang, hakkede mandler og smør af god kvalitet er man sikret julens guld: vaniljekranse. Vaniljekranse er en dansk tradition med rødder tilbage til midten af 1800-tallet hvor det først da blev lovligt at have sin egen ovn i de danske byer – og med støbejernskomfurerne væltede vi os i nye muligheder: fx vaniljekransene og jødekager.
 
Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 8-12 min. Ikke fryse-egnet. Giver ca 40 kranse.
 
# Ingredienser til Vaniljekranse med mandler:
50 g mandler
100 kg hvedemel eller speltmel
½ tsk hjortetakssalt
100 g smør
80 g sukker, Multisød eller sukrin
1 vaniljekorn
1 æg
*

 
Rist mandlerne på en pande ved middelvarme.
De skal ikke tage farve, men blot være gennemvarme, så al den naturlige mandelolie frigives og kommer til at give masser af smag.
De ristede mandler males/hakkes derefter i en minihakker.

 
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud på et skærebræt, kom en spsk sukker oven på vaniljekornene og brug dette til at skille vaniljekornene fra hinanden i sukkeret.

 
Vanilje, sukker, mandler og blødt smør røres sammen.
Tilsæt æg og derefter hvedemel.
Saml dejen så den er ensartet og kom den i en sprøjtepose med stjernetyl, som giver det fine mønster i vaniljekransene.
Sprøjt derefter ud i kranse på en bageplade med bagepapir.

 
Hvis det er for svært, har smørret måske ikke været blødt nok og det kan hjælpe at lade sprøjteposen ligge på køkkenbordet i et kvarters tid, så dejen kan blive lidt blødere.
Vaniljekransene kan laves i den størrelse du ønsker og holder formen meget fint under bagning.

 
Bages ved 175 °C varmluft til de er let gyldne – ca. 8-12 minutter.
Hold godt øje med dem, de skal kun lige være en lille smule gyldne og de er langt fra sprøde, når de tages ud af ovnen – det bliver de først når de er kølet helt af.

 
Sådan laver du Vaniljekranse med mandler:
 
Tips: Form hjerter i stedet for kranse og pensl bunden med smeltet, mørk chokolade, når kagerne afkølede.
 
En vaniljekrans er en traditionel dansk småkage, der stammer fra omkring 1840'erne. Vaniljekranse er primært lavet af hvedemel, smør, sukker, vanilje og evt. hakkede mandler. Vaniljekranse bages oftest til jul og har en karakteristisk cirkulær form med et stjerneformet tværsnit.
 
Beregningen er for 30 g småkager:
 

Kalorier

 

129 kcal

Protein

3g

(9 %)

Kulhydrat

11 g

(35 %)

Fedt

8g

(56 %)

Kostfibre

Og

 

 


 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.558 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?









Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her