Logo

Banan info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Banan info

Banan. Engelsk: Banana: Latin: Musa


Selvom bananen er en eksotisk frugt, behøver den vist ingen introduktion. Den egner sig hverken til fryser eller køleskab; men smager derimod fortræffeligt stegt (uden skallen naturligvis). Med is eller flødeskum som dessert - eller som tilbehør til stærke karryretter. 

 
Sæson: Dansk: -. Import: hele året

 
Holdbarhed: 3-6 dage ved 12-14 °C

 
Anvendelse: Anvendes bl.a. i desserter som bananasplit, banoffee pie og banankage, flamberet, grillet eller i smoothies. Svind: ca 35%
En banan er den aflange såkaldte frugt, som bæres af bananplanten. I daglig tale betegnes bananen således som frugt, men botanisk set er der tale om et bær. Bananen er blandt de mest spiste i verden, og nydes både rå og tilberedt.

 
Frysning: Ja. De fryses hele med skrællen på og anvendes til bagværk eller smoothies. Eller mos bananen og tilsæt lidt lime, citron eller ananasjuice og frys det i op til tre måneder.

 
Bananen stammer højst sandsynligt fra Asien, fra et område der strækker sig over Indien til Papua New Guinea. Og det menes at planten har været dyrket i mere end 5000 år.
I år 650 bragte arabiske krigere bananen til Egypten og Palæstina og man mener at det var de arabiske slavehandlere som spredte planten til resten af Afrika.

 
Portugiserne opdagede planten i Guinea og plantede den første bananplantage på de Kanariske Øer i 1402.
En portugisisk munk bragte bananen med til Caribien, hvor den hurtigt blev populær. Den spredte sig så hurtigt i Latinamerika, at man en overgang troede at bananplanten stammede derfra.
Det var først i 1903, samtidig med lanceringen af verdens første køleskib, at man for alvor kunne importere bananer i Europa.

 
Banan er et aflangt bær med uudviklede frø og med en læderagtig skal. Umoden banan (melbanan) har grøn skal, og frugtkødet er smagsløst og med et stort stivelsesindhold.
Moden banan har gul skal – og frugtkødets stivelse er omdannet til sukkerarter, hvorved konsistensen bliver blødere og smagen fyldigere og sødere.
Udover mel- og frugtbanan findes en del andre varianter, fx røde bananer og æble- eller babybanan.

 
Opskrifter med banan

 
Her er 15 grunde til at spise masser af bananer:
1. Bananer kan være med til at sænke din kropstemperatur, hvis du har feber eller sveder vildt meget på en varm dag.
2. Kunne dine lædersko godt bruge lidt mere shine? Brug indersiden af bananskrællen til at pudse dine læder-items og tør bagefter af med et viskestykke – dine ting bliver som nye!
3. Spiser du bananer, kan du forebygge muskelkramper under træning, eller mens du sover.
4. Man kan lave lækker (og sund!) is ud af frosne bananer. Skær nogle bananer i små stykker, kom dem i fryseren, tag dem ud, og blend dem – vupti, så er der lækker, cremet is!
5. Bananer fylder dine energidepoter op og holder dit blodsukker stabilt, så spis en eller to før din træning, og du vil kunne yde dit maksimale.
6. Har du travlt? Bananer producerer stressnedsættende stoffer, som gør, at du kan føle dig mere afslappet.
7. Kradser dit myggestik? Du kan også bruge bananskrællens inderside til at komme på et insektbid, da den mindsker kløe og irritation.
8. Hvis du har dårlig mave, så snup en banan. Bananer har nemlig en masse gode bakterier, som giver ro i maven.
9. Præmenstruel? Bananer kan nedsætte dine PMS-symptomer, da de regulerer dit blodsukker og får din krop til at slappe af.
10. Bananer gør dig mere skarp på grund af det høje indhold af stoffet kalium. Så spis løs, inden du skal til en eksamen!
11. Bananer er rige på antioxidanter og kan derfor hjælpe dig med at holde en masse kroniske sygdomme væk.
12. Er du lidt vintertrist? Bananer indeholder magnesium, som er et mineral, der både kan forbedre dit humør og din søvn.
13. Bananer gør dine knogler stærke, fordi de fremmer din optagelse af calium. 
14. Bananer er nemme at have med i tasken og mætter supergodt – et perfekt mellemmåltid!
15. Bananer har et højt indhold af vitamin B6, som medfører en øget produktion af de hvide blodlegemer, der reducerer overvægt, forstærker dit nervesystem og mindsker risikoen for diabetes 2.

Se opskrifter med banan

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.250 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her