Logo

Byggryn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Byggryn

 
Byggryn fremstilles, som navnet angiver, af kornsorten byg, Hordeum vulgare, men det fås forskelligt behandlet og giver derfor et forskelligt produkt, der kræver varieret tilberedning. Helsekost-interessen har atter bragt byggen i fokus, både i brød, grød og gryder.


Byggryn 

 
Bankebyg er det hele korn, kun afskallet og afspidset, men ikke poleret. Det kræver lang kogetid, 2-3 timer for svag varme. Retter med bankebyg egner sig godt til at mørne i høkasse eller ved svag ovnvarme.


Byggryn

 

Perlegryn er polerede (afslebne) bankebyg, der kendes på deres næsten perlerunde form. Grynene er så grove, at de kræver 1½-2 timers kogetid.

 
Knækket byg. De hele bygkorn kan knækkes mere eller mindre, til grov, mellemfin og fin byg, hvoraf den grove naturligvis har længst kogetid, ca. 1½ time, den mellemfine ca. 45 minutter og den fine 25-30 minutter.

 
Valset byg er knækkede bygkorn, der presses mellem valser under varmepåvirkning. Det bevirker, at cellerne sprænges og effekten bliver flaget. Dermed forkortes kogetiden betragteligt, 10 minutter er nok.

 
Bygmel (byg sigtemel) er udmalet, sigtet byg. Det er mere gråt end hvedemel og bageevnen er ringere. Det bruges som del af hvedemelsdej, som jævning, i saucer og i gryder.

 
Byggryn kan være blegede, og det kan bevirke, at mælken skiller under kogning. Derimod kan man uden problemer koge dem i vand. Et let opkog i vand forhindrer også en eventuel misere ved en efterfølgende kogning i mælk.

 
Næringsværdien er stort set ens i de forskellige typer: jern, fosfor, æggehvide og B-vitaminkomplekset er det mest fremherskende. Findelte gryn harskner hurtigere, og der går nemmere mider i dem.

 
Se flere opskrifter med Byggryn  

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.831 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her