Logo

Figen - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Figen - info

 
Mange kender nok bedst figen i flad form fra barndommens madpakker, men den friske frugt er en dekadent delikatesse, man også bør unde sig selv.

 
Figen er en slægt med ca. 800 arter, som er udbredt i alle tropiske egne med enkelte i varmt tempererede områder. Det er træagtige lianer, buske og træer med hvid mælkesaft. Bladene er for det meste enkle, tilsyneladende med ét akselblad, som dog i virkeligheden er to sammenvoksede.

 
Figen. Engelsk: Common fig. Latin: Ficus carica
 
Sæson: Dansk: -. Import: friske: juli-september, tørrede fås hele året

 
Holdbarhed: 5-7 dage ved 2-6 °C. Friske figner skal spises hurtigt. Tørrede figner har god holdbarhed, hvis de opbevares tørt, køligt og lufttæt.

 
Frysning: Friske figner kan fryses hele eller skåret i stykker. Kan fryses i 6-10 måneder.

 
Anvendelse: Skylles før brug. Svind: ca 5%
Frisk figen anvendes naturel, i desserter og kan spises til ost.


Figen - info
Tørret figen anvendes til konfekt, i bagværk eller kogte og flamberede til dessert.

 
Figner kan spises både friske og tørrede. I tørret form kan de bruges i mysli, konfekt og som snacks. De friske figner kan spises, som de er (spis bare skallen også). Eller spis fignerne på ristet brød med ricotta eller gedeost og honning. Som mange andre frugter, gør friske figner sig også godt som det søde indslag i en salat, gerne i selskab med sprøde og bitre elementer. Og endeligt fungerer de friske figner også rigtig godt som topping på fx havregryn, -grød eller yoghurt.

 
Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle.
Omkring 1575 havde spanske bosættere frugten med til Amerika, og Californien er idag verdens 2. største producent af figner, på trods af at amerikanerne ikke bryder sig om dem.

 
Figner modner ikke ordentligt efter plukning og bør derfor først plukkes når de er modne. Når de er plukket, har de en kort holdbarhed på 8-10 dage. Friske figner er let fordærvelige og skal helst anvendes med det samme.
Vælg figner som er fyldige og giver efter ved et let tryk og undgå dem som er hårde og har ødelagt skind.


Figen er en frugtstandssamfrugt, dannet af en krukkeformet blomsterstand, med mængder af små blomster indeni. Når den er moden er den blød og mørkegrøn eller blåviolet.
Frugtkødet er meget sødt, da det har et stort indhold af sukkerarter.
Figen fås mest tørret, men man kan godt få friske figner i butikkerne hen på efteråret.

 
Opskrifter med Figen

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.834 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her