Logo

Hirse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hirse 

 
Hirse, Panicum miliaceum, er en kornart, der er særdeles udbredt i lande med varmt klima, hovedsagelig i Afrika, Nordamerika, og Nordasien (Kina). Den ses dog også i Sydeuropa, hvor udbyttet er knap så rigt. Hirse kræver meget varme. Dens rodsystem sørger for fugt fra de nedre lag.

 
Der er to forskellige hovedsorter. Kolbehirsen, som de fleste kender som fuglefoder, og (guld)hirse, der er den, vi spiser. Selve kernen er lille, og den er omgivet af en hård skal, der må fjernes, før hirsen kan bruges. Trods afskalling hører hirse alligevel til blandt sunde fuldkornsprodukter. Hirsekornet minder i sammensætning om hveden, men det, der udmærker hirse fremfor andre kornsorter, er dens store mineralindhold. Hirse indeholder dog meget lidt kalk, hvorfor hirse ofte indtages eller tilberedes sammen med mælkeprodukter.

 
Hirse er glutenfri, og det betyder, at den kan bruges i mad og brød, der er tiltænkt glutenallergikere.

 
Hirse og hirseflager kan købes i helsekostforretninger og -afdelinger. Det bruges til müsli, desserter, supper og i bagning. Hirse opsuger let smag fra krydderier, blot skal de tilsættes ved begyndelsen af tilberedningen.

 
Gammel hirse, og det er den ofte, når den når herop, kan få en lidt bitter bismag, forårsaget af bitterstoffet saponin. Derfor er det en god ide at skylle kornene koldt for støv og overhælde dem med kogende vand før brugen. Så er man sikker på at have fjernet bitterstoffet, som man i øvrigt ikke har godt af at spise for hyppigt.

 
Hirse kræver ikke iblødlægning, men 1-2 timer i koldt vand gavner frigørelsen af smag og næringssalte.


Hirse 

 
Grundopskrift:
Beregn 2½ dele vand og 1 del hirse og regn med ca ½ dl hirsefrø pr. person.
Skyl hirsen koldt, skold den og spul den koldt.
Kog den ønskede vandmængde op med de krydderier, der skal bruges, kom hirsen og lidt salt i og kog den en snes min. for svag varme under låg.
Rør ikke i gryden, så klistrer kornene sammen.
Læg straks inden servering smørklat eller lidt olie i og vend med et par gafler.

Se de bedste opskrifter med Hirse

 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.237 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her