Logo

Honning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Honning 

 
Honning kan beskrives som en sukkerholdig væske, nektar, hovedsagelig afsondret af blomster og opsuget af forskellige insekter, mest af bier, der oplagrer det som næring.
Almindelig bihonning indeholder mellem 73% og 80% frugt- og druesukker og 18%-20% vand. De resterende få procent indeholder proteiner, mineraler og sidst men ikke mindst, smags- og duftstoffer.

 
Både farve, duft og smag afhænger af, hvor bien henter sin nektar. Derfor kan man tale om lynghonning, rapshonning, kløverhonning, ahornhonning, lindeblomsthonning osv. Det forudsætter, at staderne står i et område med den her nævnte vegetation og at vejret arter sig smukt over nogle dage. Så vil bitrækket uden videre gå til disse steder, og bierne vil dermed producere lyng-, raps-, kløver- eller lindehonning. Skifter vejret, skifter biavleren vokstavlerne og slynger honningen af dem fra kuben. Når honningen slynges af vokstavlerne, er den flydende, stærk og duftrig. Og så skal den røres. Hver dag, til honningen er ensartet og smørbar - ellers krystalliserer den.

 
Dansk honning er af høj kvalitet, men vi importerer også honning, og ofte honning der er billigere. Og der er forskel på kvaliteten. I en række lande, og specielt i USA, varmes honningen op for at modvirke krystalliseringen. Det går ud over smagen og formodentlig også over næringsværdien. Der ses også en del flydende honning fra fjernere himmelstrøg med rig og konstant flora, Mexico og Chile fx. Her lastes honningen på skibe i store jerntromler, og også her får honningen mere varme end godt er. Til gengæld holdes prisen nede. Udover de oversøiske og skandinaviske honninger importerer vi en fremragende honning fra det sydlige Europa og Balkan. Græsk timianhonning, ungarsk akaciehonning og fransk lynghonning er oftest af høj kvalitet, dvs. nænsomt behandlet. Det bør ikke undre, at den koster noget.

 
Autoriserede danske biavlere etiketterer honningbøtterne med det efterhånden kendte mærke med bier der flyver i ring, og der skal være autorisationsnummer på etiketten.
Rent kemisk adskiller honning sig ikke iøjnefaldende fra andet frugt- og druesukker (herunder rør- og roesukker). Men den lille forskel tiltaler mange, mest på grund af smagen, men også fordi honning tåles af de fleste.

 
Honning har altid været tillagt sundhedsbefordrende og helbredende egenskaber, og selvom vi lader myterne ligge, så er honning et rent naturprodukt. Propolis, biernes værn mod bakterieangreb, bruges nu også af mennesker, efter at videnskaben har konstateret en form for antibiotika. Hertil kommer, at den en gang (gennem bierne) fordøjede honning omgående glider over i systemet og tilfører energi til trætte hjerner og lemmer. Det hvide lag, som ofte ses på lys honning (især af raps) kaldes honningfløde. Er honningen blevet for tæt, og den skal bruges i flydende form, fx til kager og mad, kan den lunes flydende, endelig ved mindst mulig varme.

 
Se de bedste opskrifter med Honning
 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.812 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her