Logo

Jordskok

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordskok 

 
Jordskokken - Helianthus tuberosus - (engelsk: Jerusalem artichoke eller Sunchoke)er ikke, som man måske umiddelbart skulle tro, i familie med artiskokken: Den er i slægt med solsikken.

 
Det er en flerårig køkkenurt, der med sine underjordiske knolde kan minde om kartoflen, selvom de rent botanisk intet har med hinanden at gøre. Fællesskabet med kartoflen ligger i, at jordskokken kan dyrkes som denne.

 
Knoldene kan være mere eller mindre knudrede. Man bør vælge de glatteste, der giver mindst spild. Størrelsen varierer fra valnødde- til kartoffelstor. Farven er hvidgul, evt. svagt rødlig. Smagen er mild, men karakteristisk og en anelse sødlig. Har man adgang til friskoptagne jordskokker, er det nok at skrubbe dem kort, før de koges. Ellers skal de skrælles tyndest muligt, eller koges med skræl og pilles, så bevarer de næringsindholdet bedst. Skal det gå hurtigt, kan jordskokkerne skrælles og deles, før de koges. Man bør da bruge det værdifulde kogevand i tilberedningen. Både af hensyn til vitaminer og smag.

 
Unge jordskokker kan spises rå i tynde skiver som del af en salat, jordskokkerne. kan også koges hele, før de afkøles og evt. skives. Kogetiden varierer. Unge, friske jordskokker er møre på en halv snes min., ældre kræver stort set dobbelt så lang tid. En nål skal gå nemt igennem. Jordskokker er også fine som puré eller som del af en puré.

 
Jordskokker mørkner ved mødet med luftens ilt. Det kan man forhindre ved at lægge dem i koldt vand tilsat en teskefuld eddike eller citronsaft pr. liter, efterhånden som de skrælles. Jordskokker indeholder et sammensat kulhydrat, inulin (ikke at forveksle med insulin), der tåles af sukkersyge.

 
Se de bedste opskrifter med Jordskok
 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.127 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her