Logo

Kvie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvie 

 
Kvie, i kvægbruget et mere end et år gammelt hundyr. Når kvien har født sin første kalv, kaldes den en 1.-kalvs-ko. Kvien er kønsmoden ved 12-14-måneders-alderen, og drægtighedstiden er ca. 280 dage, men det tilstræbes i avlen, at kvien ikke kælver, før den er ca. 26 måneder gammel.

 
Forskellen på en ko og en kvie
Hvis kalven er en hun, kaldes den en kvie, indtil den selv har fået en kalv, og derefter kan malkes. Kvien parres med en tyr eller insemineres, når den er 14-17 måneder gammel. Den kælver første gang, når den er cirka 2 år. Når kvien har kælvet, kaldes den en ko, og kan malkes to – tre gange i døgnet.
En ko producerer meget mælk lige efter en kælvning, men så falder mælkemængden langsomt. For at koen kan producere tilstrækkeligt med mælk, insemineres den igen tre måneder efter kælvning.
En malkeko skal kælve én kalv om året for at producere mælk. To måneder inden koen kælver, stoppes malkningen for at give koens krop og yver en pause. Når koen har kælvet, kan den igen malkes. 

 
Efter kælvning
I Danmark skal kalven og koen gå sammen de første 12 timer efter kælvning ved konventionel produktion og 24 timer ved økologisk produktion.

Lovkravene er foretaget ud fra en afvejning af fordele og ulemper ved at have koen og kalven til at gå sammen efter kælvning. Det sociale bånd, der dannes mellem ko og kalv efter kælvningen forstærkes med tiden. Det vil derfor være mere stressende for ko og kalv med en adskillelse senere end 12-24 timer. De første timers kontakt mellem ko og kalv er dog vigtige, da denne kontakt virker stimulerende på kalven. Omvendt reducerer adskillelsen også risikoen for at koen, som en rask smittebærer, overfører smitsomme sygdomme til kalven, der er meget modtagelig.

Når ko og kalv adskilles opstaldes kalven med tæt kontakt til andre kalve. Det bidrager til, at den får opfyldt sine behov for social kontakt til artsfæller. Koen bliver opstaldet sammen med andre køer i besætningen, og får her dækket sine behov for foder, vand, hvile og social kontakt til andre køer.

 
Mange malkekøer bliver til kød
I gennemsnit bliver en malkeko i Danmark slagtet, når den har givet mælk i tre år, dette er ofte et resultat af et fald i mælkeproduktionsydelsen hos koen. I kvægbesætninger er der ofte et begrænset antal ko-pladser, så når en kvie har kælvet, skal der gøres plads til hende som ko.

 
En almindelig malkeko lever ca. 5 år. Malkekøer bliver oftest fodret på et højt niveau, så der kommer kød på kroppen samtidig med, at koen producerer mælk. Derved er koen, når de stopper med at malke, velegnet som kød. På den måde bliver mest muligt af koens ressourcer brugt.  
 

Kvielever - se opskrifter med Kalvelever

Kalv - se opskrifter med Kalv

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.977 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Takeaway
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her