Logo

Mørksej- info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mørksej- info


Mørksej kendes også under navnene gråsej eller bare sej. Fiskerne kalder fisken for mørksej i modsætning til lubben, der kaldes lyssej. Læs mere om mørksej her... 


Sejen er en ret stor torskefisk. Sejen kaldes også gråsej eller mørksej. Den er ved kønsmodningen i 5-6 års alderen normalt 60-70 centimeter og vejer godt 5 kg. Gamle eksemplarer kendes på op til 160 cm og 30 kg. Sejen kendes på at have underbid og lys sidelinje, der er næsten helt lige.

 
Mørksej. Engelsk: Saithe/coalfish. Latin: Pollachius virens

 
Sæson: Hele året. Højsæson: Juni - September/December

 
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 
Anvendelse: Mørksejen kan anvendes dampet, kogt, stegt, grillet, røget, saltet og tørret.
Mørksejen kan sagtens erstatte både torsk og lyssej som begge er en dyrere fisk.
Prøv fx fiskefrikadeller lavet på mørksej og masser af friskhakkede krydderurter.
Servér dem med frisk pasta vendt i en let flødesauce med lidt hakket dild og en masse dejligt dampede grønsager.

 
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 
Kendetegn: Sej eller mørksej som den er mere kendt som er i tæt familie med lyssejen. Det kan umiddelbart være svært at se forskel, men den er der.
Den har et kraftigt underbid og ingen eller næsten ingen skægtråd. Ryggen er næsten sort og har et svagt blåligt eller grønt skær. Sidelinjen er lys og lige og bugen er hvid. Kødet er lidt fastere end torskens og er let brunlig set i forhold til torskens hvide kød.

 
Levested: Mørksej lever i det nordlige Atlanten og et af de vigtigste fangstområder er Norges kyster. De lever omkring skibsvrag og ned til 250 meters dybde.

 
Føde: Krebsdyr, brislinger, sild og yngre artsfæller er blandt de dyr som sejen æder. Den har mange gællegitterstave i gællebuerne, som effektivt sier smådyr fra vandet.

 
Størrelse: Mørksejen har et mindste fangstmål på 40 cm. Den kan blive op til 130-160 cm lang og veje op til ca. 30 kg.

 
Kønsmodning: Sejen bliver kønsmoden når den er 5-10 år og gyder omkring 4 millioner æg i perioden februar til april. Gydningen sker i 100-200 meters dybde, vandet skal være saltholdigt og have en temperatur på 6-8 °C.

 
Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 
Opskrifter med Mørksej 

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.886 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her