Logo

Tomat - Lycopersicum esculentum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tomat - Lycopersicum esculentum 

 
Tomaten (som egentlig er en frugt, men ofte bruges som grønsag), er kendetegnet ved højt vandindhold (over 90 %), samt et højt indhold af A, C, E og K-vitamin.

 
Tomaten er af natskyggefamilie, ligesom fx kartoflen. De gule blomster efterfølges af en varm rød frugt. Størrelsen varierer, fra nøddesmå cherrytomater og til store bøftomater, tidligere kaldet »aber«. Også formen varierer mellem oval, rund og uregelmæssig, afhængig af sort og voksested. De fleste kender alle variationerne.

 
Tomaten stammer fra Sydamerika og har ikke mange europæiske generationer på bagen. Men den blev hurtigt populær. I Frankrig hed den først pomme d'amour, kærlighedsæble, nu hedder den tomate, og i Italien blev den til pomodoro, guldæble.

 
En god tomat skal være fuldmoden, det vil sige mættet rød og tung. Skindet skal være tyndt og kødforekomsten rigelig. Tomater, der ikke er helt modne, er blege, har tykkere skind, der gør dem mindre sarte, men smagen er ikke fuldt udviklet. Grønne, det vil sige umodne, tomater, bruges til chutney og anden syltning.

 
Tomaten er almindelig dyrket i Danmark, både udendørs og i drivhus. Sommer-efterår er sæsonen, men tomater importeres i stor stil resten af året fra fjerne destinationer som fx De Canariske Øer og Israel, men også fra Spanien og Holland. Det vil være halsløs gerning at remse op, hvad tomaten kan bruges til, mulighederne er uendelige. Opbevar altid tomater svalt og absolut frostfrit. Selvet koldt køleskab kan være for slemt. Tomaten kan ikke fryses hel, kun som puré, ketchup o. lign. Tomater fås som hele, flåede på dåse og som koncentreret tomatpuré, som tørrede tomater og som oliekonserverede, mest fra Italien.

 
Danske tomater dyrkes året rundt, frilandstomater dyrkes dog først fra medie maj til primo juni, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Drivhustomater plantes fra primo til medio maj.
Tomater anvendes i mange forskellige retter, og er hovedingrediens i bl.a. Ketchup, Lun tomatsalat og Tomatsuppe.

 
Tomat (Solanum lycopersicum) er en enårig urt med en opret, men senere nedliggende vækst. De gule blomster er samlet i små stande. Frugterne er store bær, som først er lysegrønne, men som bliver gule, orangerøde eller røde ved modenhed. Planten bliver dyrket på grund af disse frugter. Alle dele af planten er giftige, med undtagelse af frugterne (tomaterne).

 
Tomaten er en frugt, men handelsmæssigt er den en grønsag. USA's højesteret har i sagen 'Nix v. Hedden' afgjort, at tomaten er grønsag, selvom den botanisk set er en frugt.
Tomaten (frugten på planten) har et vandindhold på over 90 %. Frøene passerer uskadt gennem dyrs og menneskers tarm, hvad man kan se på slamdepoter fra renseværkerne.

 
Tomaten kommer oprindeligt fra Sydamerika. Den kom til Europa i 1400-tallet med de opdagelsesrejsende.

 
Tips til tilberedning
— Hvis tomaterne mangler smag, kan man drysse lidt sukker over. Det fremhæver sammen med salt tomatens gode smag
— Drys lidt sukker i den hjemmelavede tomatsauce
— Det er hurtigt og nemt at flå tomater. Lav et lille kryds i toppen, læg dem i en skål, hæld kogende vand over, og flå skindet af. Så er de parate til supper og sammenkogte retter
— Svits hakkede tomater, basilikum, hvidløg og olie på panden et par minutter, og server sammen med nykogt spaghetti

 
Opbevaring
For at få den bedste smagsoplevelse skal tomater opbevares ved stuetemperatur. Tomater kan endvidere få et rynket og mat skind af at blive opbevaret på køl.

 
Tomat - Lycopersicum esculentum 
Tomater fås i forskellige farver og der er ligeledes mange forskellige sorter – læs mere om de forskellige tomatsorter og brugen nedenfor.


Tomat - Lycopersicum esculentum 
Cherrytomater
Cherrytomater er små runde tomater, som smager sødere end almindelige tomater. De er velegnede i salater, som snacks og i madpakken. De kan bruges som tilbehør til kød eller bages i ovnen – prøv fx vores bruschetta med cherrytomater.


Tomat - Lycopersicum esculentum 
Cocktailtomater
Cocktailtomater er lidt større end cherrytomater og smager lidt sødere end almindelige tomater. Ligesom cherrytomater er de velegnede til salater, som snacks og madpakker. Prøv dem også på grillspid, hvor cocktailtomaterne gør sig godt sammen med kylling og peberfrugt.


Tomat - Lycopersicum esculentum 

Blommetomater
Blommetomater er en duftende og meget velsmagende sort med en høj grad af sødme.
Brug blommetomaten til tomatsalat, salater og lune retter – eller prøv denne opskrift på tomatsalsa.


Tomat - Lycopersicum esculentum 

San marzano tomat
San Marzano er en aflang, blommeformet tomat med en dyb rød farve. Den er meget stor i smagen med sin intense sødme og er uløseligt knyttet sammen med pizzaens historie. Fx er San marzano tomater et must på Pizza Margherita (som består af tomat, mozzarella og basilikum).
Pga. sin sødmefulde smag fungerer San marzano tomaten rigtig godt friske – fx i en tomatsalat ovenpå grillede portobellosvampe, eller som snacktomat – fx i madpakken eller i en skål på bordet. 

 

Se de bedste opskrifter med Tomat

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.802 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her