Logo

Torsk - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Torsk - info

Torsk - fisken alle kan lide. Står du og mangler inspiration til at få tilstrækkeligt med fisk i din madplan, eller nye, spændende opskrifter...

 
Torsk eller atlantisk torsk er en fisk i torskeslægten tilhørende torskefamilien Gadidae. Torsk er vidt udbredt i det østlige Atlanterhav, i Nordsøen og i de indre danske farvande. Den lever både i saltvand og brakvand, og lever primært nær bunden. Dog optræder ældre torsk også pelagisk.

 
Torsk. Engelsk: Cod. Latin: Cadus morhua

 
Sæson: Hele året. Højsæson: September/oktober - marts/April

 
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 
Torsk - info
Anvendelse: Torsk er en god fisk, der kan anvendes på mange forskellige måde. Kogt, dampet, stegt, grillet, røget, tørret og saltet.

 
Torsk - info

 
Klipfisk er saltet torsk, som bl.a. anvendes i den traditionelle spanske tapasret "Bacalao".
Brug torsk til fiskefrikadeller sammen med laks og en masse friskhakkede krydderurter.
Andre produkter af torsk: klipfisk, torskerogn - fersk og konserves, levertran

 
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 
Torsk er en grågrøn eller gråbrun fisk med en lang lys sidelinie. Farven kan variere alt efter levested, ved klippebund er de mere røde og brune og ved sandbund er de mere lysegrå.
Den har overbid, som gør at den nemmere kan tage fiskene op fra bunden og en skægtråd, som kan “smage” på bunden om der er noget spiseligt i nærheden. Kødet er hvidt og saftigt og sidder i store flager.

 
Levested: Torsken er en koldtvandsfisk og de største torsk foretrækker det dybe vand med temperaturer på 2-10 °C. Tættere på kysterne kan man finde de små torsk.
Den lever på den nordlige halvkugle og er delt op i seks store torskestammer: ved Nordsøen, ved Newfoundland, ved Grønland, ved Island, ved Østersøen og torsken ved Lofoten og Barentshavet.
Den er ikke en stimefisk, men samles hvor der er masser af føde eller når de skal gyde. De nordligste arter kan vandre op mod 1000 km for at gyde.

 
Føde: Torsken er en rovfisk og lever af bunddyr og småfisk. De ældre torsk lever også af hele krabber og artsfæller.

 
Størrelse: Mindste fangstmål for torsk er 35-40 cm. Fisk der fanges under dette mål skal sættes ud igen.

 
Kønsmodning: Torskens kønsmodning afhænger af dens levested. Dem der lever ved kysterne bliver tidligt kønsmodne, allerede ved ca 2 år.
De torsk med udbredte vandringsmønstre bliver sent kønsmodne, omkring 6-12 år. Den gyder om foråret og under gydningen svømmer hannen og hunnen sammen, så æg og sperm blandes, og allerede efter 2-4 uger – afhængig af temperatur – klækkes æggene.

 
Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)


Torsk - info 


Torsken er en mager fisk. Den er særligt rig på jod og selen. Torskens lever er meget fedtholdig og rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer 


Torsk eller atlantisk torsk er en fisk i torskeslægten tilhørende torskefamilien Gadidae. Torsk er vidt udbredt i det østlige Atlanterhav, i Nordsøen og i de indre danske farvande. Den lever både i saltvand og brakvand, og lever primært nær bunden. Dog optræder ældre torsk også pelagisk. 


Kendetegn:

Torsken har overbid, en kraftig skægtråd og en lys sidelinie. Ryg og sider er gråbrune eller grågrønne med en mængde brune, gule eller rødlige pletter. Farven varierer efter omgivelserne. Bugen er hvidlig. Torsken er ikke nogen stimefisk, men forekommer ofte i store tætheder, hvor der er godt med føde eller i forbindelse med gydning.

Den største torsk, der nogensinde er blevet fanget, var 2 meter og vejede 96 kg. I dag er det yderst sjældent at finde en torsk over 130 cm.  


Levested:

Torsken lever fra kysten til 600 meters dybde ved temperaturer mellem 2 og 10°C. Den færdes nær bunden, men kan også optræde pelagisk både ved kysten og til havs. De små torsk lever inde ved kysten, mens de største og ældste holder til ved vrag og stenrev på dybt vand. Torsken er udbredt i Nordatlanten. I de skandinaviske farvande er den almindelig indtil den Botniske Bugt. Torsken danner ligesom silden stammer med forskellig udbredelse, vækst og kønsmodning. Torskebestanden i Nordsøen udgør en af verdens store torskestammer. De øvrige er den islandske torsk, torsken ved Lofoten, i Barentshavet og østersøtorsken. De nordlige torsk foretager vidtstrakte vandringer på op til 1000 km, når de skal gyde. Nordsøtorsken er mere stationær. 


Føde:

Torsken er altædende. Den lever af muslinger, krebsdyr, orme, søpindsvin og andre fisk som sild, lodde og tobis osv. Med alderen bliver den mere og mere rovfisk og spiser rask væk egne artsfæller. I Nordsøen bliver torsken kønsmoden ved 3-4 år. Ved Island og Norge når de er lidt ældre. De fleste stammer gyder i januar til april.  


Fangstmetode:

Torsken har stor betydning for fiskeriet. Den fiskes med trawl, snurrevod, garn og liner. Kysttorsk fiskes med torskeruser og bundgarn. En kombination af forandringer i klimaet og et for højt fiskeritryk gør, at torskefiskeriet menes at være i fare for kollaps. Torskefiskeriet bliver derfor kraftigt reguleret gennem kvoter og havdage både i Nord- og Østersøen. Mindstemålet er 35-40 cm afhængigt af fangstområdet. Det danske torskefiskeri er udbredt i samtlige danske farvandsområder.  


Tilberedning:

Kødet er hvidt og saftigt. Det sælges fersk, frosset eller saltet/tørret. Rogn og lever anvendes kogt, røget og som konserves. De fleste torskefisk kan tilberedes og udnyttes på samme måde.  


Sæson:

Sæson fra september til april. En gammel fiskeregel siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk. Det stemmer godt overens med spisekvaliteten for torsk, som topper i månederne september til februar.  


Ernæring og sundhed:

Torsken er en mager fisk. Den er særligt rig på jod og selen. Torskens lever er meget fedtholdig og rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. N-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. Torskeleveren har, ud over jod og selen, et meget højt indhold af A-, D-, E- og B12-vitamin.


Torskerogn hører til kategorien halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. Torskerogn er særligt rig på jod og har et højt indhold af D-, E- og B12-vitamin.


Torsk - info




Denne torsk holder øje med at du bruger de gode opskrifter fra Kogebog.dk

 

Trække torsk i land

At trække torsk i land, betyder “at snorke højlydt”. Dette er IKKE et maritimt udtryk, men har med det maritime at gøre alligevel. For dengang – for flere hundrede år siden – var der to store erhverv; landbruget og fiskeriet. Og skulle man gøre grin med nogen, skulle det selvfølgelig være med “de andre”. Når landmanden snorkede, kunne hans kone eller børn drille ham med, at han trak torsk i land – for at drille ham med hans eget erhverv var nærved en dødssynd, da landmandarbejdet var hårdt og til tider fattigt.

 

Landmanden mente ikke at fiskerens arbejde var hårdt, han skulle jo bare sidde og trække torsk i land – til trods for, at fiskeriet var både hårdt og farligt. Mangen en kvinde er blevet enke efter hendes fiskermand er druknet.

 

På den anden side, så syntes fiskerne at landmanden havde det nemt, for han kunne jo sove hele natten uden at blive vækket. Det var nemlig sådan, at fiskerne jo også var på havet om natten, så de måtte alle deltage i vagterne, hvilket betød, at de kun sjældent fik en hel nats søvn. Derfor fandt fiskerne på udtrykket “et bondehal” – som betyder “en uafbrudt søvn”, fordi bonden jo kunne få sådanne eftertragtede søvne. Fiskerne blev konstant vækket af vagten der slog “glas” – den maritime betegnelse for en halv time. Det er dog kun få sejlere der kender udtrykket “Bondehal” i dag.

 

Fang selv torsken og steg den, grill den eller hak den

 

Torsken er med i Danmarks Naturkanon. Det er med god grund, for alle kender den, og den er en dejlig spisefisk. Det er også hyggeligt selv at fange den delikate fisk med familie og venner. Det er lige tid til at tage med en turbåd eller stå på havnemolen for at fange torsk med fiskestang. Nogle steder kan man også fange dem fra kysten, hvor der er dybt vand.

Men da torsk kan blive gigantisk store, skal man have fiskegrejet toptrimmet, hvis man skulle få en ordentlig krabat på krogen.

 

Danmarksrekorden, der blev fanget i 2014, er en basse på hele 36,25 kilo. Men selvom der undertiden fanges meget store torsk, vejer de store torsk normalt omkring 10 kg, og dem, man fanger tæt på land, er mindre.

 

Det bedste torskefiskeri foregår i timen omkring solnedgang, i det man kalder »den gyldne time«. Om sommeren kan man være så heldig at opleve, at torskene om aftenen går i overfladen og springer som ørreder. Men normalt holder torskene til nede ved bunden. Til kystfiskeri efter torsk er det en god ide at bruge kraftigere spinnegrej end til havørredfiskeri.Torsk


Tilbage til Råvarer.



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 9.426 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her