Logo

Sursyltning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sursyltning 

 
Sursyltet tilbehør til middagen. Bagest: Krydret pickles, t.v. syltede agurker og t.h. syltede løg.
Det er dejligt at have sursyltede grønsager at ty til vinteren igennem. De har en frisk, pikant smag og sætter prikken over i'et ved mange retter.

 
Forslag:
Lidt om eddike
Eddikelage
Glas og krukker
Syltede løg
Små agurker - Cornichoner
Pickles


Sursyltning 

Lidt om eddike

Eddike er en tynd opløsning af eddikesyre, der normalt fremstilles ved gæring af alkohol eller vin med eddikesyrebakterier. Almindelig husholdningseddike er som regel en cirka 5% opløsning. I handelen fås eddike både med og uden tilsætning af farvestoffer.
Den ufarvede eddike er den mest velegnede til syltning, fordi man derved undgår misfarvning af for eksempel agurker. Smagsmæssigt er farvestoffet derimod uden betydning - det tilsættes kun af kosmetiske grunde og af gammel tradition.

 

Eddikelage

Til en eddikelage kan tilsættes forskellige krydderier, samt sukker og salt - dels for smagens skyld men også for at øge holdbarheden. I enkelte opskrifter har vi foreslået at krydre eddikelagen med peberrod, som har en gavnlig indvirkning på holdbarheden og desuden også sætter smag på indholdet. Husk altid: Eddikelage må aldrig koge for længe.

 

Glas og krukker

Glas og krukker, som bruges til sursyltning, bør ikke være for store - hvis indholdet mugner, skal det hele kasseres! Mindre glas har også den fordel, at de kan sættes direkte på bordet. Dette gælder især glas med patentlåg og gummiring. Man kan også bruge de velkendte glaserede lerkrukker, som overbindes med syltepapir.
Og endelig vil der i husholdningen altid være en del genbrugsglas, for eksempel med skruelåg eller plastlåg, som er udmærket anvendelige, blot de bliver rengjort omhyggeligt.
Se gode og billige glas hos jem & fix.
Hvis glasset eller krukken skal bindes til efter påfyldningen, lægges først et dobbelt lag syltepapir over og derefter et lag alufolie.
Undgå altid alufolie direkte over eddikesyltede produkter, da syren angriber folien og ætser små huller i den.
Til toppen

 

Syltede løg

# Ingredienser:
1 kg små sylteløg
2 spsk salt
dild
Lage:
1 liter eddike
3½ dl (300 g) melis
1 stor rød peberfrugt
1 tsk hele peberkorn
 
* Tilberedning:
1. Pil løgene, læg dem i kogende saltvand og kog dem i 4 minutter.
Lad dem dryppe af i et dørslag og fyld dem på rene glas eller krukker.
 
2. Vask peberfrugten og skær den i små stykker.
Kog dem 3-5 min i eddike og sukker.
 
3. Tilsæt dild og peberkorn og hæld den varme lage over løgene.
Sæt låg på glassene eller bind krukkerne til.
 
Variation:
Skalotteløg kan også bruges i denne opskrift.
Dyp dem et øjeblik i kogende vand og gnid den yderste skal af.
Til toppen

 

Små agurker - Cornichoner

# Ingredienser:
1 kg småbitte agurker
Saltlage: .
2 liter vand
200 g salt
Eddikelage:
1 liter eddike
6 dl (500 g) melis
dildskærme
2 tsk hele peberkorn
2-3 tørrede chilipebre
evt. 1 stykke peberrod
 
* Tilberedning:
1. Skyl agurkerne grundigt i koldt vand og børst dem til de er helt rene.
 
2. Bring saltlagen i kog og stil den til afkøling.
 
3. Hæld den kolde saltlage over agurkerne og lad dem stå koldt i 1-2 døgn.
 
4. Kom agurkerne over i en rengjort krukke og
hæld kogende eddike tilsat 100 g sukker over dem.
Lad agurkerne trække i denne lage i 2-3 døgn.
 
5. Giv lagen et nyt opkog og tilsæt resten af sukkeret samt dild, peberkorn og chilipeber.
Hæld den varme lage over agurkerne. Kom evt. et stykke peberrod i krukken.
Lagen skal dække agurkerne helt. Læg et let pres på om nødvendigt.
Bind krukken til og stil den koldt.
Til toppen

 

Pickles

# Ingredienser:
250 g små sylteagurker
2-3 små gulerødder
1 blomkålshoved
200 g grønne bønner
1 rød eller gul peberfrugt
6 spsk salt
vand
Eddikelage:
1½ liter eddike
6 dl (500 g) melis
4-6 kviste estragon
4-5 kviste timian
 
* Tilberedning:
1. Skær agurker og gulerødder i skiver og læg dem i hver sin skål.
Rens blomkål, bønner og peberfrugt, skær dem i små stykker og
bland dem i en tredje skål.
 
2. Drys lidt salt over grønsagerne i alle tre skåle og fyld op med koldt vand,
til grønsagerne er dækket. Lad dem stå i ca. 4 timer.
 
3. Kog eddike og sukker til en lage.
Hæld saltlagen af gulerødderne og kog dem 5-6 minutter i eddikelagen.
Hæld lagen fra blomkål, bønner og pebre og kog dem 4-5 minutter i eddikelagen.
Si lagen fra agurkerne og kom dem i eddikelagen sammen med de vaskede krydderurter.
Varm op til kogepunktet og tag gryden fra varmen.
 
4. Grønsager og lage kommes på rene glas eller små krukker.
Til toppen

 

Se alle de bedste opskrifter med Pickles

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

 
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.756 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Oksekoed
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her