Tallerken med tre slags sushi: fra venstre makiruller med laks
og agurk, inside-out-ruller med flyvefiskerogn og makiruller med avocado og
rejer.
Server med eddikesyltet ingefær, sojasauce, grøn te og misosuppe.
Sushi er japansk. Sushi laves af kolde ris, der klistrer og minder
om grødris.
Sushiris skal smages til med eddike og sukker. Sushi formes af risene sammen med
fx dampede rejer, stykker af rå laks og agurk. Nogle stykker rulles med plader
af sort tang og kaldes makiruller. Når risene er udenpå, kaldes de inside-out-ruller.
Sushi spises med stærk japansk grøn peberrod (wasabi), sojasauce og
eddikesyltet ingefær. En lille bid ingefær renser smagsløgene mellem de
forskellige stykker sushi. Misosuppen spises før eller efter sushien, som man
har lyst.
Til 4-5 personer, ca 48 stykker
# Ingredienser
Sushiris til 8 ruller eller ca. 48 stykker sushi:
4 dl rushiris (runde ris)
5 dl vand
4 spsk eddike, fx riseddike
1 spsk sukker
2 tsk groft salt
Fyld til 3 maki ruller med agurk og laks:
3 stykker noritang (plader)
300 g rå laks i filet, der har været frosset i mindst 48
timer, eller 200 g koldrøget laks
1 tsk wasabi (fra tube eller pulver rørt sammen med vand,
læs på emballagen)
1 agurk
Fyld til 3 makiruller med avocado og rejer:
3 stykker noritang (plader)
2 modne avocadoer
1 spsk limesaft
150 g pillede rejer (evt. optøede fra frost)
1 tsk wasabi (fra tube eller pulver rørt sammen med vand,
læs på emballagen)
Fyld til 2 inside-out-ruller med rogn
2 stykker noritang (plader)
50 g flyvefiskerogn eller stenbiderrogn
½ tsk wasabi (fra tube eller pulver rørt sammen med vand,
læs på emballagen)
TILBEHØR
2 dl japansk soja sauce
evt. wasabi
1 glas eddikesyltet ingefær (sushiingefær)
* Tilberedning
Sushiris: Kom risene i en si.
Skyl risene i koldt vand ca 15 min.
Lad vandet dryppe fra, og kom risene i en gryde med vand.
Bring gryden i kog ved jævn varme under tætsluttende låg.
Når vandet koger, skrues ned til lav varme.
Risene skal koge 10 min.
Tag gryden fra varmen, og lad den stå 15 min.
Rør risene med en gaffel, og kom eddike, sukker og salt i,
mens de er varme.
Læg et vådt, hårdt opvredet viskestykke over.
Lad risene køle af, og brug dem i løbet af få timer.
Portionen rækker til ca 8 ruller.
Gør fyldet klar: Skær laksen i lange strimler på længde med
tangpladerne.
Skyl agurk, og skær lange strimler på samme længde.
Skær avokadoerne over på tværs.
Fjern stenene med en ske, og pil skrællen af.
Skær tynde skiver, og dryp dem med limesaft.
Makiruller: Læg et stykke noritang på en sushimåtte.
Dyp hænderne i vand, så risene ikke klistrer til fingrene.
Læg sushiris i et ca ½ cm tykt lag på en plade af noritang.
Smør ca 1 knivspids wasabi på risene i en stribe.
Læg en strimmel rå laks og en strimmel agurk på, og rul tæt
sammen som en roulade.
Skær rullen ud i 6 stykker med en fugtig kniv.
Dup kniven med vand.
Lav ruller med avocado og rejer på samme måde.
Inside-out-ruller: Pak sushimåtten ind i husholdningsfilm.
Læg sushiris i et ca ½ cm tykt lag på størrelse med en plade
noritang.
Smør ca 1 knivspids wasabi på risene i en stribe.
Læg en plade noritang oven på risene.
Rul tæt sammen.
Rul inside-out-rullerne i rogn og skær rullen ud i 6 stykker
med en fugtig kniv.
Spis frisklavede sushistykker.
Hver enkelt dypper sit sushistykke i en lille skål med soja,
der evt. kan tilsættes lidt wasabi.
Spis eddikesyltet ingefær indimellem for at friske
smagsløgene op.
Misosuppe er godt før eller efter sushien.
Tidslinje: Kog sushiris, og køl dem af et par timer.
Gør fyldet klar.
Rul sushi kort tid før, de skal spises.
Se alle opskrifter med sushi