Logo

Vaniljegifler - Vaniljekipferl

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vaniljegifler - Vaniljekipferl

 
En østrigsk julespecialitet er sprøde Kipferl - i Danmark også kendt som sprøde gifler. Se også den omfattende info om Kipferln.
Til 35 stykker. Tilberedning: 1 time (plus tid til afkøling)

 
# Ingredienser
120 g mandler, fintmalede
200 g 80 g flormelis
1 stang vanilje, kornene af
2 breve vaniljesukker
1 nip salt
2 æggeblommer
270 g hvedemel
100 g flormelis
1 stang vanilje, kornene af
1 brev vaniljesukker (10 g /ca 1 spsk)
 
* Tilberedning
1. 120 g fintmalede mandler ristes på en pande uden fedtstof og sættes til afkøling.
200 g stuevarmt smør, 80 g flormelis, kornene af 1 stang vanilje, 2 breve vaniljesukker og 1 nip salt røres glat.
2 æggeblommer røres hurtigt i.
Mandler og 270 g hvedemel æltes i.
Dejen formes til 2 ruller med 3 cm diameter.
De pakkes ind i plastfolie og lægges et koldt sted, fx køleskabet.

 
2. Dejrullerne skæres i 1½ cm tykke skiver.
De formes til små horn og lægges på en plade med bagepapir på.
Kagerne bages i den forvarmede ovn ved 180 °C (varmluft 160 °C) i 14-15 min.

 
3. 100 g flormelis, kornene af 1 stang vanilje og 1 brev vaniljesukker (10 g /ca 1 spsk) blandes.
De varme kager vendes straks i sukkeret og køler derefter af på en rist.
Så drysses de med resten af flormelissen.

 
Energi pr. stk.: 2 g protein, 7 g fedt. 11 g kulhydrater = 116 kcal (485 kJ)

 
INFO: En Kipferl (flertal Kipferl eller Kipferln) er et aflangt, buet bagværk. Det kan være lavet af sød dej (grumpy kipferl) eller af brioche dej (Briochekipferl). Udtrykket Kipferl bruges hovedsageligt i Østrig og Bayern og bruges også til sæsonbetonede kiks såsom vanilje kipferln. I det sydvestlige Tyskland kaldes de gipfel, i andre områder af Tyskland kaldes det Hörnchen (egern). I Schweiz er en fyldning med hasselnød (Nussgipfel) eller mandelpasta (Mandelgipfel) almindelig.
I Ungarn er der Kipferl under det østrigske navn kifli- mens det i Kroatien kaldes kifla og i Italien hedder det kifel. Kipferl må ikke forveksles med den østrigske Kipfel, et wienerbrød lavet af gærdej.

 
Bliv inspireret på Kogebog.dk - prøv også Madplaner, Min kogebog, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få de bedste opskrifter med Kogebog.dk nemlig. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.297 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her