Logo

Røgning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Røgning 

 
Røgning og saltning hænger sammen, og er antagelig den ældste konserveringsmetode, man kender. Kraftig saltning hæmmer og dræber bakterievækst. I vore dage er andre former for konservering trådt i stedet, fx dybfrysning og varmebehandling. Saltning og røgning sker derfor nu mest af hensyn til smagen. Derfor foregår det også lidt anderledes i dag.
Der er tre metoder at røge på: koldrøgning (20-25 °C), halvvarm røgning (40-50 °C) og varmrøgning (70-90 °C). Temperaturen er af afgørende betydning for resultatet.

 
Koldrøgning bruges mest i forbindelse med fisk, specielt ferskrøget laks. Det kræver omfattende specialgrej, fx en stor, specialbygget røgeovn og foregår derfor hovedsagelig industrielt eller på restauranter med højt gastronomisk niveau.

 
Halvvarm røgning er bedst til mindre stykker kød, fx mørbrad og hamburgerryg, men da varmrøgning også er udmærket her, er det en sjældnere brugt metode.

 
Varmrøgning »koger« emnet, det vil sige, at varmen får æggehvidestofferne til at koagulere (stivne), og kød eller fisk ændrer afgørende karakter. Bedst illustreret med en røget sild eller varmrøget laks, der jo på ingen måde er rå, sådan som fx ferskrøget laks.

 
Det er vigtigt, at emnet er tilpas saltet, tørret godt, gerne ved kortere lufttørring, og at man passer sin ovn hele tiden.

 
Der fås røgeovne. der klarer både halvvarm og varm røgning, og man kan også bygge en røgeovn selv. Der findes speciallitteratur herom. Bedste røgsmuld fås fra træsorter med hårdt træ, fx bøg, el (det klassiske til røgede sild), og birk. Man kan, af hensyn til smagen, supplere med smågrene fra frugttræer, fx æble, pære, blomme eller kirsebær. Og så kan man krydre røgsmagen med krydderurtekvist, fx rosmarin og enebærkviste. Og endelig med havrehalm og brændenælder, som det ses ved Rygeost. Bøgesmuld og birkesmuld fås på de fleste savværker. Går man efter specialsmuld, skal man opsøge specialforretninger, ofte også der, hvor der forhandles røgeovne.

 

Se de bedste opskrifter med Røgning

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 6.081 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her