Logo

+ Bliv din egen håndværksbager - Info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

+ Bliv din egen håndværksbager - Info

 
Opskriften til det dejlige, grove rugbrød står HER
Birkeshornet laves af en rundstykke og franskbrødsdej som ses HER.

 
At bage er et håndværk, der kræver øvelse - og lyst! Men det kræver også godt værktøj. Det bedste stykke værktøj er hænderne.
Ganske vist kan det godt lade sig gøre at røre dej   med en maskine - og det kan være praktisk for mange - men du har ikke samme føling med dejen, som når du selv har hænderne i den.

 
Resten af »bageværktøjet« er afhængigt af, hvor meget - og hvilke ting - du vil bage.
I det følgende fortæller vi lidt om redskaberne og hvilken funktion de har.

 
Stor røreskål(e) (dejfad). Helst med skrå sider, så du nemt kan komme til dejen. Hellere for stort
end for lille.

Flad træslev. Til at røre - og til at slå dejen ned med. Solidt skaft.
Målebægre og måleskeer. Helt uundværlige. Gerne 1/1 liters mål med inddeling, decilitermål plus et skesæt med 1 spsk, 1 tsk, ½ tsk og ¼ tsk.

Dejskraber. Af plast eller gummi. Til at skrabe skåle rene med - samt bagebordet.
Kagerulle. Helst i træ med godt håndtag.
Bagepensel. Til børstning og pensling. Ikke for stiv.
Rivejern. Med grove og fine riveflader. Til chokolade, kokos, marcipan, muskatnød og citronskal.
Melsigte. Til sigtning af mel. Især nødvendig hvis melet har stået længe og er faldet sammen. Så bør det luftes.

Citronpresser. Til presning af citrusfrugter.
Bageplader & bradepande. Måske burde du købe en ekstra bageplade til din ovn. Den er god at have.
Bageforme. Af aluminium, glas, porcelæn eller alufolie. Aflange eller runde til brød, evt. med mønster til kager. En springform kan også udmærket bruges til brød.
Bagepapir. Kan undværes, men er praktisk og sparer rengøringstid.

Bageklæde brugte du i gamle dage. Et rent viskestykke er lige så godt. Husholdningsfilm er også glimrende til at lægge over dej, der stilles til hævning. Det skal smøres på indersiden.
Piskeris. Gerne både et stort og et lille. Til piskning af bløde deje samt æg og fløde. Du kan sagtens klare sig med en hånd- eller hjulpisker, men de elektriske letter naturligvis arbejdet.
Paletkniv. Til at fjerne det bagte brød fra plade og rist.
Køkkenvægt. Kan undværes, hvis du har gode målebægre, men mange opskrifter er kun angivet i gram.

Bageriste. Helst mere end en. Til afkøling af bagværk.

 
Foruden de ovennævnte redskaber benytter du dig af almindelige køkkenredskaber som knive, køkken saks, etc. du kan også anskaffe dig specialværktøj efter behov: kagespore, udstikkerforme, tærteforme, metalhorn, osv.

 
Ti gode bageråd
 
1. Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Stil dem frem mindst ½ time, før du skal bage.
2. Gærdej må hverken stå koldt (undtagen ved koldhævning) eller i træk, mens den hæver.

3. Gæren må aldrig røres med salt eller sukker (undtagelsen er tørgær). Rør den friske gær ud i håndvarm væske.
4. Hvis du vil bruge en elektrisk mixer til at røre/ælte dejen med, så lad den kun køre ca 3 min, til dejen er samlet. Hæld derefter dejen ud på et melet bord og ælt den færdig med hænderne.
5. Hvis du bruger flere typer mel til en dej, skal de grove i først og det fineste til sidst. Kom altid melet i lidt ad gangen og stop, når dejen er smidig og blank.
6. Ovnen skal altid være forvarmet til den rette temperatur. Plader og forme skal derimod være kolde.
7. Et færdig bagt brød giver en særlig hul lyd fra sig, når du banker med en kno i bunden af det. Formbrød bør tages ud af formen 10 min. inden de er færdige, og bages færdige på pladen.
8. Brød og kager skal afkøles på en rist, så der kan komme luft til bagværket fra alle sider. Særligt grove brød, fx rugbrød, dækkes med et viskestykke, så skorpen kan blive blød og brødet saftigt.

9. Hold altid øje med brød, der står til hævning. Tiden afhænger af temperaturen. Når dejen har fordoblet sin størrelse, er den klar.
10. Mange former for bagværk er »sarte«, derfor er det klogt ikke at åbne ovndøren for tit. Og lad være med at smække den!



+ Bliv din egen håndværksbager - Info

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.513 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Oksekoed
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her